Waddenzeestraat


Locatie: Den Helder
Opdrachtgever: Woningstichting Den Helder
Architecten: Barend Scherpbier
Categorie: Renovatie

Het gedeelte van Den Helder waar de Waddenzeestraat doorheen loopt bestaat voornamelijk uit naoorlogse architectuur. Het is ontstaan in een tijd van woningnood waardoor snel en zakelijk eenvoudige woningblokken zijn gebouwd. Perfect voor de vraag van toen. Arm en onpersoonlijk nu.
De woningstichting Den Helder wil hier graag een impuls aan de wijk geven en de woningen energetisch aanpakken middels een nieuwe ‘warme jas’.

In eerste instantie was het idee om de flats te voorzien van een architectuur met stijlkenmerken van het werk van Hundertwasser. Zijn filosofie klopt met wat er bereikt moest worden. Hundertwasser had zich opgeworpen als architectuurdokter. Hij vond de architectuur van grote gestapelde woningblokken onpersoonlijk en bedrukkend voor de bewoners. De mens moet zich kunnen ontplooien en zich zelf kunnen zien aan de buitenkant van het gebouw. Menselijkheid wordt niet geuit door rechte lijnen en geometrische vormen. De natuur moet ook kunnen wonen. Mens en natuur dienen in symbiose met elkaar te leven.
Echter vonden deze plannen geen doorgang bij de welstandscommissie waardoor er een alternatief plan moest komen. Dat heeft geresulteerd in het huidige plan.

Van de bestaande gevels wordt het metselwerk verwijderd, met behoud van de nog in goede staat zijnde kozijnen en puien. Vervolgens wordt een nieuwe isolatielaag met metselwerk aangebracht. Een compositie van bakstenen en omkaderde vlakken met tegelwerk zorgt voor een afwisselend gevelbeeld. De nieuwe balkons zijn voorzien van grijze en witte golvende spijlen, refererend aan het lijnenspel van het Helderse zandstrand. Boven de entree’s zijn cortenstalen platen aangebracht, waaruit de huisnummers gestanst zijn.

In opdracht van Arttenders is er door een kunstenaarsduo een voorstel gemaakt om de puien, tegelvlakken en kopgevel van één van de flats te voorzien van een fraai kunstwerk. Dit kunstwerk is geïnspireerd door de historie van Den Helder en heeft als hoofdthema ‘de Helderse vrouw’.

De combinatie van de strakke orthogonale vlakken met het frivole vrije kunstwerk maken dit project tóch nog tot een opzienbarend project dat het aanzicht van de straat aanzienlijk zal verfraaien!

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect