Spoelerij Indië


Locatie: Almelo
Opdrachtgever: Ter Steege Bouw Vastgoed bv, Hardenberg
Aannemer: Ter Steege Bouw Vastgoed bv, Hardenberg
Architecten: Jeroen Haverkate
Categorie: Selecties, Wonen laagbouw

De voormalige fabriek Indië en de aan de overkant van het kanaal gelegen fabriek Java, allebei van het textielconcern Koninklijke Ten Cate, zorgden vroeger voor welvaart in Almelo. Gelegen tussen de jachthaven en het toekomstige Noorderpark is de locatie ideaal voor wonen (aan de stadskant) en werken (aan de noordkant).
Ondanks het industriële verleden is er opvallend veel groen. Samen met monumenten als de robuuste watertoren en de oude hallen met de karakteristieke sheddaken geeft dat een uniek karakter aan deze locatie.

Het ontwerp bestaat stedenbouwkundig uit een weefstructuur van het Noorderpark en de bestaande en nieuw te ontwikkelen bebouwing. De bestaande daken van de oude hallen zijn deels opengebroken, met behoud van de karakteristieke betonnen draagstructuur.

Onder de bestaande betonnen draagstructuur en tussen de spanten zijn woningen ontworpen, met een verwijzing naar het historische industrieel erfgoed. In de vorm van robuust metselwerk, met subtiele metselwerken details en kleurstelling.
Om de benodigde lichtinval voor de woningen en tuinen te creëren zijn enkele daken opengebroken met respect voor de bestaande draagstructuur.

Een aantal van deze woningen liggen aan de karakteristieke Kalverstraat dat de verbinding vormt van het complex met de binnenstad van Almelo. Achter deze bestaande wand liggen ruimtes waarin de nodige bedrijvigheid plaatsvindt. Mede door het aanplanten van fraaie bomen heeft de Kalverstraat een levendige en aantrekkelijke uitstraling.

Deze opdracht is verkregen door een gewonnen architectenselectie.

Lees en/of download het artikel Bijzondere transformatie van voormalig fabrieksterrein uit Stedenbouw editie 746, jaargang 71, 2017.

 

fotograaf: Dirk Verwoerd

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect