Openbare Basisschool Plaggenborg


Locatie: Jipsinghuizen
Aannemer: Bouwbedrijf Gebr. Benus BV, Musselkanaal
Architecten: Koert Helmes
Categorie: Onderwijs en kinderdagverblijven

OBS Plaggenborg aan de Wollinghuizerweg is een kleine basisschool met zo’n 45 leerlingen, die zich bijzonder inzet voor het behoud en de promotie van de Grunneger toal en cultuur.

Jipsinghuizen is een lintdorp in Oost-Groningen met overwegend losse bebouwing die dwars op het lint staat. Door de nieuwbouw een kwartslag te draaien en haaks op de weg te situeren wordt de ruimtelijke samenhang met de overige bebouwing en bestaande boerderijen versterkt. Bovendien vergroot dit de openheid van het landschap en kan men doorkijken naar de rivier de Ruiten-Aa, die achter het gebouw langs stroomt.

Het gebouw bestaat uit een centraal, hoger, verbindend element en 4 lagere lokalen. Het centrale deel bevat een entreehal, de personeelskamer, de ontmoetingsruimte en de speellokaal. De scheidingswand tussen de ontmoetingsruimte en het speellokaal is flexibel. Zodoende kan men van het centrale deel een grote open ruimte maken die ook dienst kan doen als cultuurhuis. Visueel verbindt het zo de ruimte aan de voorzijde met de ruimte langs de rivier en straalt het openheid uit. Via hoge zijlichten valt daglicht in deze centrale ruimte. De cortenstalen bekleding geeft het centrale gedeelte een warme en natuurlijke uitstraling.

De 4 lokalen zijn als losse blokken in het centrale deel geschoven. Deze lokalen bevatten 2 groepsruimten, een ruimte voor peuters en de onderbouw. Deze blokken hebben een plint van terugliggend zwart metselwerk en zijn voorzien van een baksteen met een bronzen kleur. Door deze groenige steen gaan de blokken naadloos in het landschap op.

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect