Openbare basisschool Houwingaham


Locatie: Bad Nieuweschans
Opdrachtgever: De Groot Vroomshoop Bouwsystemen B.V.
Aannemer: De Groot Vroomshoop Bouwsystemen B.V.
Architecten: Barend Scherpbier
Categorie: Onderwijs en kinderdagverblijven, Selecties

In opdracht van De Groot Vroomshoop is een winnend prijsvraagontwerp gemaakt voor vervangende nieuwbouw voor de openbare basisschool Houwingaham in Bad Nieuweschans.

Het ontwerp bestaat uit twee ’haken’ van metselwerk met een centrale hoofdentree. De ’haken’ zijn relatief gesloten naar de naastgelegen woonkavels, maar openen zich juist naar het levendige speelplein dat voor de school ligt. Dit plein sluit aan op een fraai groen plantsoen. Samen vormen ze een aantrekkelijk ruimtelijk ensemble. Centraal op het plein is de berging voor het buitenmateriaal gelegen. Van hieruit kunnen de leerlingen het speelgoed makkelijk pakken en weer opbergen

Het rechtergedeelte waarin onder andere het speellokaal is gelegen, is voorzien van een verhoogd plateau waarop de leerlingen kunnen relaxen en het speelplein kunnen overzien. Dit gedeelte van de school heeft tevens een hoger dak dat de centrale entree inleidt vanaf de openbare straat. Hier is dan ook de kiss&ride-strook gelegen. Het overige parkeren voor het personeel is aan de andere kant van het speelterrein gelegen om verkeersproblemen te voorkomen.

Vanuit de centrale entree worden de lokalen ontsloten door middel van twee brede gangen. Aan deze gangen zijn knusse leerpleinen gelegen. Hier kunnen de leerlingen zelfstandig of in kleine groepen werken aan taken of projecten.
Vanuit de lokalen is er vrij zicht op het schoolplein en vice versa. Zo richt de school zich met een open karakter naar de directe omgeving toe. De kantoren en kamers voor ondersteunende functies zijn juist aan de relatief gesloten noordzijde gelegen.

In materialisatie is er aangesloten op de sfeer van de directe omgeving. Hier staan voornamelijk woningen die in diverse kleuren metselwerk zijn opgebouwd. Deze veelheid van kleuren baksteen komt terug in de materialisatie van de gevel. Het verhoogde dak is gemaakt van duurzame vandalismebestendige beplating. Zo blijft de kwaliteit gewaarborgd door de jaren heen.

 

fotograaf: Marnix Petersen

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect