locatie Oosterkerk


Locatie: Enschede
Opdrachtgever: Woningcorporatie Domijn
Architecten: Esther Mastenbroek
Categorie: Herstructurering

Beltman Architecten heeft in opdracht van woningcorporatie Domijn getekend voor de herstructurering van het terrein van de Oosterkerk en naastliggende percelen. Na de herstructurering komen hier zorgappartementen: zowel appartementen in de bestaande kerk en nieuwbouw.

Bekijk ons project Oosterkerk.

 

De Oosterkerk – een stukje historie

De Oosterkerk staat in de wijk Velve-Lindenhof in Enschede. De kerk is gebouwd langs het spoor, tussen de Oostburgweg en de Lage Bothofstraat. In 1928 is de kerk in opdracht van de Vereniging Vrijzinnig hervormde Wijken gebouwd.
Toen de hervormden tijdens het Samen-op-weg-proces samen gingen met de gereformeerden, kwam het kerkje leeg te staan. Begin deze eeuw werd het nog korte tijd gebruikt door de Afrikaanse Pinkstergemeente. Na een aantal jaren leegstand was de kerk tijdelijk in gebruik door Kees Werkt, een re-integratiebedrijf.

De kerk is gebouwd naar ontwerp van Jan en Theo Stuivinga Architecten uit Zeist. Een ander ontwerp van deze architecten in Enschede is de Lasonderkerk (1925) tegenover het Rijksmuseum. In Nederland hebben zij vele kerken, scholen, landhuizen en ziekenhuizen ontworpen. Het winnen van de prijsvraag voor het ontwerp van het raadhuis in Zeist betekende in 1906 de start van hun architectenbureau.

De kerk is niet als rijksmonument aangemerkt en staat ook niet op de lijst van gemeentelijke monumenten. Toch is het een bijzonder gebouw met waardevolle karakteristieke elementen. Met name het fraaie metselwerk, de eigenzinnige houten klokkentoren met de goudkleurige windvaan. En de in het oog springende houten dakkapellen met grote vensters in beide zijgevels. Dit geeft het gebouw een heel eigen karakter.
De kerk heeft aan de entreezijde aan de Oostburgweg ook nog twee originele houten entreedeuren omlijst door fraai gedetailleerd metselwerk.
Bij de beƫindiging van het gebruik als kerk is het orgel gedemonteerd en verhuisd naar een kerk in Westkapelle. Na het orgel zijn in de loop der tijd ook overige originele interieuronderdelen verdwenen.

De kerk is omgeven door een grote groene tuin. Bij de opening van de kerk zijn aan de kerk twee grote taxusbomen geschonken. De inmiddels grote monumentale bomen flankeren de hoofdentree van de kerk.
De oprijlaan in de achtertuin wordt begeleid door zes grote lindebomen. Het lindelaantje eindigt bij de kerk en een grote beuk. De bomen zijn voor de omgeving goed zichtbaar en hebben grote invloed op het straatbeeld.
De kerk straalt samen met de tuin een fraaie combinatie van rust, ruimte en eenvoud uit. Met name deze setting van kerk en tuin is waardevol voor de wijk. Het geeft de wijk een bijzondere plek en het laat een stukje fraai behouden geschiedenis van de wijk Velve-Lindenhof zien.

 

fotograaf: Laurens Kuipers

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect