Kleine Voort


Locatie: Zwolle
Opdrachtgever: DeltaWonen
Aannemer: Bouwbedrijf Wensink en Prins BV, Kampen
Architecten: Esther Mastenbroek
Categorie: Wonen laagbouw

Het plan Kleine Voort is onderdeel van de herstructurering van de wijk Kamperpoort. De wijk Kamperpoort ligt in het centrum van Zwolle, pal ten westen van de historische binnenstad. Het plan, met 18 eengezinswoningen, 4 appartementen en een kapperszaak, vervangen de bestaande verouderde duplex woningen. Het plan met de huurwoningen is ontworpen in opdracht van DeltaWonen.
De Kamperpoort is een wijk met een stoer karakter, het heeft de naam van een oude volkswijk. De huidige bewoners zijn trots op hun wijk en wonen er met plezier. Zij zijn betrokken en het sociale leven speelt voor een belangrijk deel op straat af.

De nieuwe woningen liggen aan drie straten, die ieder hun eigen karakter hebben.
De woningen aan de Kleine Voort hebben hun goot hoogte op de 1ste verdieping en het pannendak is over de gevel van de eerste verdieping naar beneden verlengd. Dit sluit aan bij het kleinschalige karakter van dit korte straatje.
De woningen langs de Lijnbaan en de Hoogstraat hebben de goot hoogte op de 2de verdieping. Langs de Lijnbaan vormt deze rij woningen een stevige wand naar de opnieuw in te richten speelplaats van de oude school. Langs de Hoogstraat begeleiden de woningen een belangrijke straat vanuit het centrum van Zwolle. Op de hoek Lijnbaan-Kleine Voort is in hoogte een accent gemaakt. Hierin is de winkelruimte voor de bestaande kapper gerealiseerd.

In aansluiting op de wijze waarop de bewoners de straat gebruiken, zijn de leefruimte van de woningen aan de straat gelegen. Met openslaande deuren kan men vanuit de woning heel direct contact met de straat hebben. Samen met vaste banken aan de gevel geeft het de mogelijkheid om de straat als buitenruimte te gebruiken.
De woningen staan op de oorspronkelijke rooilijn en hebben geen voortuinen. De combinatie van vaste banken en bloembakken, de luifels en de sprongen in de voorgevel geven de bewoners de gelegenheid om voor hun woning een eigen plek te creëren.

Voor de materialisering is gekozen voor traditionele en duurzame materialen en kleuren die aansluiten op het oorspronkelijke karakter van de wijk. De aandacht voor de metselwerk detaillering, die kenmerkend was voor de oorspronkelijke woningen, zijn op een eigentijdse wijze vertaald in de nieuwe woningen.

 

fotograaf: Dirk Verwoerd

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect