Copernicus SG


Locatie: Hoorn
Opdrachtgever: De Groot Vroomshoop Bouwsystemen B.V.
Aannemer: De Groot Vroomshoop Bouwsystemen B.V.
Architecten: Barend Scherpbier
Categorie: Onderwijs en kinderdagverblijven, Selecties

Het concept ‘Nova Coro’ vormt de basis voor het ontwerp van de nieuwe aanbouw voor de Copernicus. Als astronoom uit de zestiende eeuw stelde hij dat de zon het middelpunt van het zonnestelsel was, waaromheen alle planeten draaiden. Zo vormt de nieuwe (rode) balie het centrale hart van waaruit alle andere ruimtes ontsloten worden.

De kernwaarden van de school zijn naast degelijkheid en zakelijkheid, ook openheid en herkenbaarheid. Dit is door middel van een combinatie van ‘warme’ roodbruine baksteen en de transparante glazen entreepuien vormgegeven. Door dezelfde materialen en kleuren als de bestaande school te gebruiken, blijft de school een herkenbare evenwichtige eenheid.

Bovendien is het belangrijk dat de scholieren zich veilig en vertrouwd kunnen voelen binnen een school waarin de menselijke maat hoog in het vaandel staat. Daartoe zijn de kozijnen in een kleinschalige maat vormgegeven. Het samenspel van open puien (gezien worden) en gesloten bakstenen gevels (geborgenheid) creëert een vertrouwd en veilig gevoel. Een subtiele compositie van kozijnen met verschillende gele vlakverdelingen symboliseert de eigenheid van de leerlingen. Al deze verschillende karakters van de leerlingen komen bovendien tot uiting in de nieuwe glazen vitrines in de entreehal waar werk van de leerlingen wordt geëtaleerd.

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect