Basisrenovatie+ Provinciehuis Groningen


Locatie: Groningen
Opdrachtgever: Provincie Groningen
Architecten: Barend Scherpbier
Categorie: Interieur, Renovatie, Selecties

Wij zijn een groot voorstander van organisatiegericht inrichten: de inrichting is niet dwingend maar organisatie ondersteunend. De organisatie van een bedrijf is immers belangrijker dan de inrichting. Derhalve dient een inrichting ook flexibel te zijn; deze moet mee kunnen veranderen met de organisatie. Om zo te kunnen werken moet je als architect goed kunnen luisteren naar je klanten en ook uitgebreid met ze in gesprek gaan.

Na de gewonnen selectie hebben we dat ook gedaan. Door te communiceren is het ons toch gelukt om gedeeltelijk het nieuwe werken (HNW) te introduceren. Wij hebben de muur van weerstand, veranderd in een wand vol mogelijkheden.

De basis van onze methodiek is om een aantal bouwstenen te hebben waarmee we aan de slag gaan. Dat zijn werkplekken, multifunctionals, flexplekken, kasten, coffee corners, overlegplekken en groen. Door het gesprek aan te gaan en keuzes voor te leggen hebben we het vertrouwen gekregen om stap voor stap de inrichting te maken en zo ook HNW te introduceren.
Ons ontwerp is erop gericht dat het percentage nieuwe werken makkelijk uitgebreid kan worden. Iedere afdeling heeft een keuze in kleuren mogen maken uit een door ons opgezet scala. Aan het begin van iedere vleugel hebben we ruimte voor de multifunctionals gecombineerd met een coffee corner. Deze opzet stimuleert het communiceren in de wandelgangen. De indeling is in samenspraak met de gebruiker gemaakt, wat zorgt voor een groter draagvlak.

In het Plaza-gebied hebben we meer kunnen uitpakken om HNW te introduceren. De bedrijfskantine, die alleen gebruikt werd voor eten, is omgebouwd zodat er ook vergaderd kan worden met gepaste privacy. Hierdoor is een ruimtewinst ontstaan zonder ruimte toe te voegen. In de Plaza zijn hoekjes en plekjes, vergaderruimten en een espressobar gekomen die het aangenaam werken verhogen. De vormgeving en het kleurgebruik hebben we vriendelijk en uitnodigend gemaakt. Belangrijk onderdeel van de Plaza is de entree. De provincie wil makkelijker toegankelijk voor de burgers zijn. De balie is het visitekaartje van de organisatie. Door te werken met hout en ronde vormen hebben we geprobeerd het gebouw minder afstandelijk te maken.

Onderdeel van prettig werken is een gezond klimaat. De installatieadviseur en de architect moeten goed samenwerken om een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten.
Licht en lucht zijn hierbij belangrijke zaken. Mede vanwege het doel om te bezuinigen hebben we voorgesteld om het standaard lichtniveau te laten zakken en waar nodig individuele bijverlichting toe te passen. Ook hebben we zowel indirecte als directe verlichting toegepast. Door het plafond aan te lichten is de sfeer aangenamer en heb je minder last van hinderlijke schaduwwerking.
Voor de gezondheid hebben we ook vloerbedekking toegepast die de eigenschap heeft om fijnstof uit de lucht aan zich te binden. Voor de gezonde lucht hebben we tevens groen geïntroduceerd. Ondanks dat groen verzorging nodig heeft levert het veel op. De mens voelt zich altijd prettiger als er planten aanwezig zijn. Uit onderzoeken is gebleken dat het concentratievermogen door groen wordt verhoogd. Naast sfeer heeft groen dus zeker een functie.
De criteria functioneel ontwerp, conceptueel vermogen, creatief vermogen en innovatief vermogen zijn op dit project zeker van toepassing omdat we de opdracht hebben verkregen door een selectie. Deze criteria golden voor die selectie en wij zijn toen als beste geselecteerd.

Blader door de uitgave Fotoreportage Basisrenovatie+.


Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect