terug

14 juni 2023

seniorenhof voor 55-plussers die een goede noaber willen zijn

Aan de Paulus Moreelsestraat wordt een seniorenhof gebouwd. Het is de eerste in Enschede en nieuwe bewoners zijn nog welkom. Zonder loten een nieuwe woning. Maar let op: niet iedereen is geschikt.

'geen knarrenhof'
De eerste Enschedese seniorenhof heeft al een naam: de Hanny Florehof. Het is een eerbetoon aan Hanny Flore, de initiatiefnemer van een seniorenhof in Enschede. ‘Noem het alsjeblieft een seniorenhof, en geen knarrenhof’, was steevast haar ernstige verzoek aan de krant. Ze is altijd de kartrekker geweest, maar uiteindelijk heeft ze zelf nooit in een hofje kunnen wonen. „Ze was al 80 maar enorm vief”, zegt Willem Kruidhof. „En toen overleed ze in 2021 plotseling. Iedereen zat elkaar verbaasd aan te kijken. Wat nu?”
Het waren grote schoenen om te vullen, maar Kruidhof nam toch, op verzoek, de taak van voorzitter op zich. Zelf hoeft hij nog niet in een hofje, maar hij vindt het belangrijk dat ze er komen.

als je lid wordt van Hof Enschede, conformeer je je aan dat noaberschap

niet perfect, wel een kans
Het eerste hofje is niet exact wat de leden van vereniging Hof Enschede voor ogen hadden, omdat het allemaal nogal met stoom en kokend water ging. „We werden geconfronteerd met een plannetje dat al was voorbereid. Het voldeed niet helemaal aan de verwachting, maar het had zoveel voordelen dat we ermee akkoord gingen.” Zo is het geen hofje, maar een rijtje. En er zijn ook geen koopwoningen, zoals de vereniging graag had gewild. „De helft van onze leden wil een koopwoning, dus die kunnen we niet bedienen.”
Maar de vereniging Hof Enschede besloot toch zich eraan te verbinden. Nooit eerder was het zo dichtbij. De termijn waarbinnen omwonenden nog bezwaar kunnen maken is bijna voorbij. Heeft niemand grote problemen, dan kan de schop al eind deze maand de grond in. Dan kunnen de woningen eind dit jaar worden opgeleverd, hoopt Kruidhof.
Er zijn in totaal 27 woningen gepland, zowel sociale huurwoningen van ongeveer 800 euro per maand als middenhuur van ongeveer 1000 euro per maand. Er komen 14 huizen met een bovenverdieping en 13 appartementen met een lift. De woningen zijn voorzien van zonnepanelen en warmtepompen, dus de energiekosten voor het huis zijn nul.
In eerste instantie hebben zich al 18 mensen aangemeld, maar daar vallen er altijd een paar vanaf. Belangrijk om te weten: alleen leden van de vereniging kunnen er wonen. Aanmelden via de Woonplaats heeft dus geen zin. Dit is omdat de stichting als doel heeft een echt hof bij elkaar te brengen, met mensen die zich om elkaar bekommeren. Noabers dus, zegt Kruidhof. „Als je lid wordt van Hof Enschede, conformeer je je aan dat noaberschap.”

er zijn voor elkaar
Daar zit dus de voorwaarde: wie er wil wonen, moet echt bereid zijn onderdeel te worden van deze community. Dat betekent: er zijn voor elkaar. Samen de buitenruimte onderhouden. Een keer een boodschapje doen voor een ander. „De hond uitlaten, het afval buiten zetten”, schetst Kruidhof. „Het is geen mantelzorg, we gaan elkaar niet onder de douche zetten. Maar verder moet de groep het zelf weten.”
In augustus is waarschijnlijk de eerste kennismaking. De aanstaande buren mogen zelf afspreken hoe ze willen samenleven in de Hanny Florehof. „Ze zijn hun eigen vereniging, met hun eigen huisregels. Maar als je zegt: ‘ik heb niks met jullie te maken’, dan val je buiten de boot.”

bron: de Twentsche Courant Tubantia, woensdag 14 juni 2023
tekst Lilian ten Donkelaar, afbeelding Studio-X.nl