terug

23 juni 2023

janna eden

Mijn naam is Janna Eden. Ik studeer Nederlands en bouwkunde in het zesde semester aan de Westfälische-Wilhelms-Universität in Münster om lerares voor middelbaar beroepsonderwijs te worden. Voor mijn studie Nederlands is het verplicht stage te lopen in Nederland of België. Voor mij was het belangrijk dat er een verbinding bestaat tussen mijn twee studievakken. Daarom heb ik bij een Nederlandse architectenbureau gesolliciteerd.

In de periode van 20 maart tot 22 juni 2023 heb ik stage gelopen bij Beltman architecten. Voor mij was het een leuke ervaring. Ik heb heel veel nieuwe dingen geleerd, met name wat mijn Nederlandse taalvaardigheden betreft. Mijn stagebegeleider Joran nam veel tijd voor me en kwam met opdrachten die nuttig waren voor mijn studie. Tijdens mijn stage hebben we de aandacht gelegd op het verbeteren van mijn taalvaardigheid en op het verdiepen van mijn Revit-kennis.

nieuwe Revit-functies

Aan de hand van twee bestaande projecten heb ik nieuwe Revit functies geleerd zoals het werken met filters en schedules en het creëren van 3D-afbeeldingen. Bovendien heb ik nieuwe woorden geleerd door het uitwerken van bouwtekeningen, vooral door details en de beschrijving van materialen en constructies. Hij nam de tijd om met mij over verschillende dingen te spreken zodat ik kon oefenen om spontaan en vloeiend te spreken. Dit alles heeft ertoe geleid dat ik zelfverzekerder ben geworden in het Nederlands. Ik vind het nu makkelijker om spontaan te reageren op gesprekken en vragen.

verschillen tussen Duitsland en Nederland

Joran heeft me veel dingen over de Nederlandse bouw laten begrijpen. Zo kon een aantal verschillen tussen Duitsland en Nederland ervaren. Met betrekking tot het bouwen bestaat er een verschil tussen het uitwerken van details. In Duitsland werk je minder met kanaalplaatvloeren, terwijl je in Nederland in de meeste gevallen voor deze constructie kiest. In Duitsland zijn de vloerplaten meestal gemaakt van gewapend beton of voorgespannen beton. Verder verschilt de bouwaanvraag. In Nederland dien je details voor de bouwaanvraag in. In Duitsland worden details meestal voor de uitvoeringsplannen getekend. Ook heb je niet in ieder geval alle bouwbesluitberekeningen nodig die in Nederland nodig zijn.

sterk groepsgevoel

De stage bij Beltman was erg leuk voor mij. In Duitsland heb ik al drie keer stage gelopen, maar in geen van die bedrijven was het groepsgevoel zo sterk als bij Beltman. Alle medewerkers besteden hun pauzes samen en er is een mooie werksfeer. Al op de eerste dag voelde ik me goed opgenomen.

Twee jaar geleden ben ik begonnen Nederlands te leren. Ik had dus nog niet zo veel ervaring in het communiceren met moedertaalsprekers. Het team maakte het me erg gemakkelijk, waardoor ik mijn onzekerheid over mijn taalvaardigheden kwijtraakte. Door de stage heb ik veel nieuwe interculturele ervaringen opgedaan, nieuwe Revit-functies geleerd en ik kan nu Nederlands spreken zonder te veel na te denken over woordenschat en grammatica.

Ik ben erg dankbaar dat ik mijn stage bij Beltman architecten kon lopen. Ik had heel veel plezier in het werk en kan me nu ook voorstellen in de toekomst in Nederland te werken.