hertmebrink 2018
Foto over Beltman
optimaal zicht naar buiten
Foto over Beltman
Foto over Beltman

Beltman Architecten heeft het ontwerp voor de transformatie gemaakt. 20 jaar geleden heeft Beltman ook het oude ontwerp gemaakt. “In die tijd werden de flats vooral geschikt gemaakt voor oudere bewoners, waarvoor we onder meer drempels hebben verlaagd, galerijen hebben opgehoogd met betonschuim en de onderdorpels van deuren hebben verwijderd”, vertelt architect Barend Scherpbier.

transparantie en levendigheid

“Dit keer stonden met name duurzaamheid, gezondheid, licht en lucht centraal.
Bewoners wensten meer zicht op de horizon en de straat. Om hier optimaal invulling aan te geven, zijn de betonnen borstweringen vervangen door transparant veiligheidsglas. Voor de plekken waar de balkons iets breder zijn, heb ik een metalen element ontworpen, die diepte en plasticiteit creëert. Perforaties in het metaal borgen de gewenste transparantie.” De glazen balkons zijn uit esthetisch én praktisch oogpunt omkaderd met steenstrips, die snel gemonteerd konden worden. En ook de kopgevels zijn voorzien van steenstrips. “Om meer levendigheid in de gevels te brengen, heb ik gezocht naar een gemêleerde steen met een warme uitstraling.”

In de gebouwen had Scherpbier in eerste instantie een greenwall bij de liftschachten bedacht, maar uit praktische overwegingen is hiervan afgeweken. Verfkunstenaars hebben hier nu een groene wand geschilderd, waardoor het groene gevoel wél behouden blijft.

  informatie

  locatie: Enschede
  opdrachtgever: Woningcorporatie Ons Huis
  aannemer: Trebbe Bouw B.V., Enschede
  fotograaf: Laurens Kuipers, Norbert Duijvelshof

  BMa team

  Hans van Leeuwen Hans van Leeuwen

  Jeroen van der Aa Jeroen van der Aa

  In opdracht van woningcorporatie Ons Huis hebben wij het ontwerp gemaakt voor de transformatie van 2 galerijflats met elk 80 appartementen aan de Hertmebrink in Enschede.

  volgende project
  de klomp volgende