Onze historie

historie-beltman-architecten-arend-beltman-1919De wortels van Beltman Architecten gaan terug tot het jaar 1871. Hiermee is het, voor zover bekend, het oudste architectenbureau van Nederland.

Gerrit Beltman stichtte het bureau in 1871 en maakte in korte tijd naam als architect van fabrieksgebouwen en fabrieksvilla’s. In 1911 heeft zoon Arend Gerrit het bedrijf overgenomen. Deze maakt furore met het bouwen van fabrieken in beton-skeletbouw, zoals het oudste deel van de Philips fabrieken te Eindhoven.

In 1934 opgevolgd door kleinzoon Gerrit jr. Het was vooral deze koopman-organisator die het bedrijf tot een solvent en solide bureau maakte. Het merendeel van de opdrachten bestond uit industriële gebouwen. Na de oorlog werkte Beltman onder meer samen met Gerrit Rietveld bij de bouw van Weverij De Ploeg in Bergeijk.

historie-beltman-architecten-piet-blom-kasbah-hengeloBelangrijk was de opdracht die Piet Blom in 1968 kreeg tot de bouw van de Kasbah in Hengelo. Al eerder had Blom op het terrein van de Universiteit Twente een boerderijcomplex verbouwd (1962-1964) en vervolgens het mensagebouw De Bastille ontworpen (1964-1969). Echter, om de 184 woningen van de Kasbah te kunnen realiseren stelde de toenmalige gemeentearchitect De Jeu Blom voor het technische gedeelte door een groot bureau te laten uitvoeren. Sindsdien verzorgt bureau Beltman de technische uitvoering van alle ontwerpen van Piet Blom; van ’t Speelhuis en de Boomwoningen in Helmond (1975-1978), de Blaakoverbouwing en Spaanse Kade in Rotterdam (1978-1984), de Academie Minerva in Groningen (1976-1984) tot het Gasbedrijf Midden Kennemerland in Heemskerk (1992-1994). Blom, wiens architectuur vaak geprezen maar ook dikwijls verzwegen wordt, is te zien als een eigenzinnig buitenbeentje van de Forum-groep. Zijn ontwerpen zijn van een dermate complexe levendigheid dat er constructief en technisch heel wat bij komt kijken. De werken van Piet Blom werden uitgevoerd in een dochterbedrijf van bureau Beltman, genaamd de Blom + Bouwontwerpgroep (BBOG).

De samenwerking had wederzijds een bevruchtend karakter. Via de Kasbah kwam het bureau voor het eerst in aanraking met de sociale woningbouw en door deze impuls heeft het bureau zich meer op deze markt gericht. Hierdoor verschoof het accent van een ingenieursbureau met een architectuurafdeling, naar een architectenbureau met een ingenieursafdeling.

Belangrijke uitgangspunten voor Beltman zijn zowel het streven naar architectonische kwaliteit als ook naar een goede technische kwaliteit. De gedegen verzorging van het bouwkundige detail is een kwaliteitsaspect, dat geheel in de traditie van de Beltmans en met name van Gerrit jr. staat.

Vanaf 1963 werkte het bureau onder verscheidene namen en heet in zijn huidige vorm Beltman Architecten. Van 1989 tot en met 2004 is Beltman Architecten gefuseerd geweest met Bouwontwerpgroep Kokon onder de naam de Kokon Beltman Groep b.v. Sinds 1998 is architectenbureau De Bruin onderdeel van Beltman Architecten. Dit bureau heeft met name opdrachten binnen de gezondheidszorg. In oktober 2007 is Beltman Constructeurs overgenomen door Ingenieursbureau Bartels.

In 1996 is de eigen huisvesting van Beltman Architecten gerealiseerd. In dit markante gebouw komen de lijnen van een respectabele en gerenommeerde geschiedenis samen met die van een nieuwe toekomst.

In 2019 is Beltman Architecten verhuisd naar bedrijfsverzamelgebouw Spinnerij Oosterveld in Enschede. Dit gebouw is in 1911 ontworpen door architect Beltman met als functie spinnerij; een fabrieksgebouw.

Blader door de uitgave 1870-1970 | 100 jaar Bouwkundig Ingenieursbureau Beltman NV

Meer over de historie van Beltman Architecten kunt u hieronder lezen in de uitgave Ontwerpen voor wonen en werken, 125 jaar bureau Beltman.

Lees en/of download het artikel Beltman: ontwerpen met een eigenwijze gedienstigheid uit Cobouw, 2 oktober 1996.

Ontwerpen vanuit respect