terug

6 juli 2023

nieuw gebouw geeft vrij zicht op boerderij uit 1900

De historische boerderij aan de Blankenburg 18 ligt wat sneu verscholen achter een groot winkelpand in die typische stijl van de jaren 70. Vanaf de weg kun je niet veel zien van de karakteristieke boerenwoning uit 1900. Daar komt verandering in.

De eigenaar wil het verouderde winkelcomplex slopen en daarvoor in de plaats een kleinschalig woongebouw neerzetten met elf vrije sector huur- dan wel koopappartementen, dat qua stijl en architectuur beter in de directe omgeving past. Dus geen functionele ‘rechttoe-rechtaan-doos’ meer, maar een speels wooncomplex met puntdaken zoals daar overal is. Een belangrijk pluspunt is dat het stuk grond pal vóór de oude karakteristieke boerderij niet zal worden bebouwd. Daardoor komt zij weer volop in de kijker te staan in een van de oudste straatjes van Haaksbergen. Dit zicht wordt extra gewaarborgd door voor de boerderij een stuk openbaar groen toe te voegen. Misschien wordt er een groen hof of een brink voor de boerderij aangelegd. De huidige toegangsweg naar de boerderij wordt wellicht verschoven naar het noordoosten.

de appartementen dragen bij aan een aantrekkelijk en gevarieerd woningaanbod

Het Oversticht zal daar heel blij mee zijn. In het voortraject van de herontwikkeling van het winkelpand gaf dat aan dat de kleinschaligheid van de historische bebouwing nog volop aanwezig is aan de Blankenburg. ‘Dat geeft een uniek pittoresk karakter aan dit deel van Haaksbergen. De boerderij ademt een historische tijdsgeest uit waar Haaksbergen zijn karakter aan ontleent. Dit zou gekoesterd moeten worden.’
Het college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad laten weten dat het positief staat tegenover de plannen van eigenaar Walter Kormelink (Promako Ontwikkeling, Rietmolen) voor zowel het winkelpand als de boerderij aan de Blankenburg.
De nieuwe appartementen dragen immers bij aan het aantrekkelijk en gevarieerd houden van het woningaanbod. Dat is belangrijk voor de woonambitie die Haaksbergen heeft. Het dorp wil graag zijn jongere inwoners behouden en voormalige inwoners laten terugkeren, door een goed aanbod aan passende woonruimte. Voor deze doelgroepen is het aanbod nog beperkt.
Het voorlopig ontwerp voor het appartementencomplex is van architectenbureau Beltman uit Enschede. Het appartementengebouw zal bestaan uit drie woonlagen, waarvan twee bouwlagen en een kap. Alle appartementen hebben twee slaapkamers. Aan de achterzijde komen tuinen, parkeerplaatsen en bergingen.

schaduwvorming
Eigenaar Kormelink is al bij de buren langs geweest. Een van hen heeft aangegeven de puntvorm van het dak naast haar woning graag afgevlakt te willen zien vanwege mogelijke schaduwvorming. De gemeente vindt dat uit het oogpunt van welstand en stedenbouw niet wenselijk.

bron: de Twentsche Courant Tubantia, donderdag 6 juli 2023
tekst Anja Kruise