terug
Header foto Beltman

14 maart 2023

architect aan het woord: patrimoniumlaan

Het ontwerp van de nieuwbouwwoningen aan de Patrimoniumlaan in Veenendaal is geïnspireerd op de Salvatorschool die hier stond. Een ontwerp dat heel persoonlijk voelt, want ik heb zelf op deze school gezeten. Ik ken het gebouw dus van binnen en buiten! Het voormalige gebouw lijkt vrij sober. Maar als je langer kijkt, ontdek je allerlei interessante details die zijn meegenomen in dit unieke ontwerp.

De hoofdopzet van de oude school, drie klaslokalen per verdieping, is terug te zien in de gevel van de nieuwe woningen. Zo lopen de betonnen luifels de dorpels door. Dit zorgt ervoor dat de raampartijen optisch aan elkaar gekoppeld zijn. De plek van de hemelwaterafvoeren onderstreept dat plaatje. Verder zijn er kleine, kenmerkende details aangebracht, zoals het rode wiebertje op de borstwering van de eerste verdieping. De zij-entree van de woning aan de kop van het blok is ook heel typisch voor het ontwerp. Op deze plek was vroeger de hoofdentree van de school.

De historie van deze plek is echt mijn inspiratie geweest voor het ontwerp van de 12 woningen op de hoek van de Patrimoniumlaan en de Adriaen van Ostadelaan is echt ingegeven door de historie van deze plek. Het zou nergens anders zo goed passen als hier!

Koert Helmes
architect 12 woningen Patrimoniumlaan Veenendaal

bekijk ons project Patrimoniumlaan