oranjepark
Foto over Beltman

Het Oranjepark ligt ten noorden van het historische centrum van Ermelo. In deze bosrijke omgeving hebben zich in de loop van de tijd grote zorginstellingen gevestigd. Ook op de planlocatie hebben altijd zorginstellingen gestaan. Door herontwikkeling van de locatie krijgt het park een nieuwe betekenis voor Ermelo. Een centraal park voor iedereen, omgeven door een gedifferentieerd woon- en zorgprogramma. Zorg blijft, maar op een eigentijdse manier waarbij levensloopbestendig en meer-generatie-buurt uitgangspunten zijn.

groen lommerrijk wonen
Foto over Beltman
Foto over Beltman

Met het ontwerp van appartementen in het Oranjepark heeft Beltman Architecten de door UWOON uitgeschreven prijsvraag gewonnen. De selectie voor de herontwikkeling Oranjepark fase 2 omvat vervangende nieuwbouw door een complex met 42 appartementen verdeeld over vijf bouwlagen, en ligt centraal in het Oranjepark aan de Julianalaan.
De appartementen verschillen in grootte en indeling; er komen een studio, 11 twee-kamer appartementen van 60 m2 en 30 drie-kamer appartementen van 70 m2. De hoofdentree is gelegen aan het park, met een doorgang naar het achterterrein waar ruimte is voor parkeren. Evenals de balkons aan de parkzijde is ook de galerij ingevuld met groenvoorzieningen, waardoor een prettige binnenruimte ontstaat.

De lommerrijke groene omgeving zorgt voor de verbinding tussen de verschillende gebouwen en functies in het Oranjepark. Door tegelijkertijd bestaande voetgangersroutes vanuit de omringende buurten door te trekken zal het openbare park de verbinding gaan vormen met de omliggende buurten. Het draagt bij aan de sociale cohesie van de buurt en voorkomt sociaal isolement van ouderen. De grote bestaande bomen zijn beeldbepalend, waar de bebouwing zich naar voegt.

Contact met het groen is daarom één van de belangrijkste uitgangspunten voor het plan. In ons ontwerp komt dit naar voren door toepassing van peilkozijnen, en terrassen en balkons aan de parkzijde. Op maaiveldniveau zijn de bergingen naar voren geschoven, waardoor de terrassen meer beschut zijn. Een pergolaconstructie van verticale houten lamellen onder de balkons en de uitstraling van de plint ondersteunt de overgang privé naar openbaar. Hierdoor zal de relatie binnen-buiten vervagen. En zal het groene park voelbaar zijn. Om het groen ook verticaal te kunnen beleven zijn in de balustrades van de balkons bloembakken vormgegeven.

Het gebouw bestaat hoofdzakelijk uit zandkleurig gemêleerd metselwerk afgewisseld met metselwerkaccenten, houten lamellen en gevelbanden. Aardetinten en een natuurlijke kleurstelling ondersteunen de verbinding met de parkachtige omgeving. Om de hoge massa in het park te verzachten zal zowel de bovenste laag als de begane grond, bestaan uit wit metselwerk. Het effect van plint, bovenbouw en daklaag wordt versterkt doordat ook de kozijnen in deze bouwlagen afwijkend van kleur zijn. Horizontale gevelbanden verminderen de verticaliteit van de massa; en blijft de relatie met het maaiveld op elke laag aanwezig.
De gebogen wand met speelse invulling van verspringende balkons met lichtgrijze balustrades. De wisselende gevelopeningen en diverse metselwerkaccenten tussen de doorlopende betonbanden. Deze elementen geven het complex de uitstraling van een eigentijds paviljoen dat past in de groene omgeving van het Oranjepark.

het park voelen en beleven

    informatie

    locatie: Ermelo
    opdrachtgever: woningcorporatie UWOON

    architect

    Esther Mastenbroek Esther Mastenbroek

    Gert-Jan ten Hove Gert-Jan ten Hove

    BMa team

    Hans van Leeuwen Hans van Leeuwen

    Niek Schreurs Niek Schreurs

    Het Oranjepark ligt ten noorden van het historische centrum van Ermelo. In deze bosrijke omgeving hebben zich in de loop van de tijd grote zorginstellingen gevestigd. Ook op de planlocatie hebben altijd zorginstellingen gestaan. Door herontwikkeling van de locatie krijgt het park een nieuwe betekenis voor Ermelo. Een centraal park voor iedereen, omgeven door een gedifferentieerd woon- en zorgprogramma. Zorg blijft, maar op een eigentijdse manier waarbij levensloopbestendig en meer-generatie-buurt uitgangspunten zijn.

    Met het ontwerp van appartementen in het Oranjepark heeft Beltman Architecten de door UWOON uitgeschreven prijsvraag gewonnen. De selectie voor de herontwikkeling Oranjepark fase 2 omvat vervangende nieuwbouw door een complex met 42 appartementen verdeeld over vijf bouwlagen, en ligt centraal in het Oranjepark aan de Julianalaan.
    De appartementen verschillen in grootte en indeling; Er komen een studio, 11 twee-kamer appartementen van 60 m2 en 30 drie-kamer appartementen van 70 m2. De hoofdentree is gelegen aan het park, met een doorgang naar het achterterrein waar ruimte is voor parkeren. Evenals de balkons aan de parkzijde is ook de galerij ingevuld met groenvoorzieningen, waardoor een prettige binnenruimte ontstaat.

    De lommerrijke groene omgeving zorgt voor de verbinding tussen de verschillende gebouwen en functies in het Oranjepark. Door tegelijkertijd bestaande voetgangersroutes vanuit de omringende buurten door te trekken zal het openbare park de verbinding gaan vormen met de omliggende buurten. Het draagt bij aan de sociale cohesie van de buurt en voorkomt sociaal isolement van ouderen. De grote bestaande bomen zijn beeldbepalend, waar de bebouwing zich naar voegt.
    Contact met het groen is daarom één van de belangrijkste uitgangspunten voor het plan. In ons ontwerp komt dit naar voren door toepassing van peilkozijnen, en terrassen en balkons aan de parkzijde. Op maaiveldniveau zijn de bergingen naar voren geschoven, waardoor de terrassen meer beschut zijn. Een pergolaconstructie van verticale houten lamellen onder de balkons en de uitstraling van de plint ondersteunt de overgang privé naar openbaar. Hierdoor zal de relatie binnen-buiten vervagen. En zal het groene park voelbaar zijn. Om het groen ook verticaal te kunnen beleven zijn in de balustrades van de balkons bloembakken vormgegeven.

    Het gebouw bestaat hoofdzakelijk uit zandkleurig gemêleerd metselwerk afgewisseld met metselwerkaccenten, houten lamellen en gevelbanden. Aardetinten en een natuurlijke kleurstelling ondersteunen de verbinding met de parkachtige omgeving. Om de hoge massa in het park te verzachten zal zowel de bovenste laag als de begane grond, bestaan uit wit metselwerk. Het effect van plint, bovenbouw en daklaag wordt versterkt doordat ook de kozijnen in deze bouwlagen afwijkend van kleur zijn. Horizontale gevelbanden verminderen de verticaliteit van de massa; en blijft de relatie met het maaiveld op elke laag aanwezig.
    De gebogen wand met speelse invulling van verspringende balkons met lichtgrijze balustrades. De wisselende gevelopeningen en diverse metselwerkaccenten tussen de doorlopende betonbanden. Deze elementen geven het complex de uitstraling van een eigentijds paviljoen dat past in de groene omgeving van het Oranjepark.

    volgende project
    kade tien volgende