Structuurontwerp wijkwinkelcentrum Haveltermade


Locatie: Meppel
Opdrachtgever: Woonconcept Vastgoed, Meppel
Architecten: Esther Mastenbroek
Categorie: Herstructurering, Winkels

In opdracht van Woonconcept Vastgoed is in de wijk Haveltermade een nieuw wijkwinkelcentrum met woningen gerealiseerd op het terrein van de voormalige school en garage aan de Johan van Oldenbarneveltstraat. Het plan omvat de nieuwbouw van 30 appartementen, een supermarkt (1.000 m²) en aantal kleinere winkelunits (500 m²).

Daarnaast zijn twee bestaande complexen gerenoveerd. Deze renovatie omvat de gevels van 36 appartementen en maisonettes, een cafetaria en winkelruimten. Tevens het realiseren van bergingen, ten behoeve van de appartementen, en de verbouwing van een appartement tot een nieuwe winkelruimte.

Het project is gestart met een studie naar de mogelijkheden voor de inrichting van het gebied. Uiteindelijk is gekozen voor een plan waar de 4 aanliggende gebouwen een rechthoekig plein omsluiten.

De bestaande galerij- en maisonette flat aan de zuid-westzijde van het plan zijn gerenoveerd. Deze gebouwen haken met hun koppen aan op het nieuwe plein.

De twee nieuwe appartement gebouwen staan evenwijdig aan het plein. Het noordelijke appartementengebouw omvat koopappartementen met een zon gericht afsluitbare loggia aan de plein zijde. Het zuidelijke gebouw bestaat uit huurappartementen met brede galerijen die tevens de zon gerichte buitenruimte is. Op de begane grond van dit gebouw zijn de supermarkt en winkelruimten gelegen.

De koppen van de nieuwbouw vormen samen met de koppen van de gerenoveerde gebouwen een eenheid die het plein omsluit. Daarnaast vormen zij ook een herkenningspunt in de aanliggende doorgaande straten.

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect