Wijkwinkelcentrum Haveltermade


Locatie: Meppel
Opdrachtgever: Woonconcept Vastgoed, Meppel
Aannemer: Plegt-Vos Noord B.V., Assen
Architecten: Esther Mastenbroek
Categorie: Winkels, Wonen hoogbouw

In opdracht van Woonconcept Vastgoed is in de wijk Haveltermade een nieuw wijk-winkelcentrum met woningen gerealiseerd op het terrein van de voormalige school en garage aan de Johan van Oldenbarneveltstraat. Het plan omvat de nieuwbouw van 30 appartementen, een supermarkt (1.000 m²) en aantal kleinere winkelunits (500 m²). Daarnaast zijn twee bestaande complexen gerenoveerd. Deze renovatie omvat de gevels van 36 appartementen en maisonettes, een cafetaria en winkelruimten en het realiseren van bergingen, ten behoeve van de appartementen, en de verbouwing van een appartement tot een nieuwe winkelruimte.

Het project is gestart met een studie naar de mogelijkheden voor de inrichting van het gebied. Uiteindelijk is gekozen voor een plan waarin een rechthoekig plein wordt omsloten door de vier aanliggende gebouwen.
De bestaande galerij- en maisonette flat aan de zuid-westzijde van het plan zijn gerenoveerd. Deze gebouwen haken met hun koppen aan op het nieuwe plein.
De twee nieuwe appartement gebouwen staan evenwijdig aan het plein. Het noordelijke appartementengebouw omvat koopappartementen met een zon gericht afsluitbare loggia aan de plein zijde. Het zuidelijke gebouw bestaat uit huurappartementen met brede galerijen die tevens de zon gerichte buitenruimte is. Op de begane grond van dit gebouw zijn de supermarkt en winkelruimten gelegen.
De koppen van de nieuwbouw vormen samen met de koppen van de gerenoveerde gebouwen een eenheid die het plein omsluit. Daarnaast vormen zij ook een herkenningspunt in de aanliggende doorgaande straten.

In materialisering van de nieuwbouw is een aansluiting gemaakt met de kleuren en materialen van de wijk. Het lichte metselwerk van de hoofdmassa’s en het donkere roodbruine metselwerk voor de accenten sluiten aan op de omgeving. De toepassing van glazen galerijen, grote entreepuien en betonnen penanten voor de winkelgalerij geven de gebouwen een eigentijds karakter. In de betonnen penanten is de verlichting voor de galerij opgenomen.
De koppen van de vier gebouwen rondom het plein vormen een accent door hun vorm, hoogte en toegepaste materialen. De gevels zijn gemetseld met een groot formaat steen. De vijf toegepaste kleuren zijn zo verwerkt dat ze een planken effect geven en een schaalvergroting creëren.

 

fotograaf: Laurens Kuipers

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect