Transformatie bankgebouw


Locatie: Enschede
Architecten: Barend Scherpbier
Categorie: Herstructurering, Hundertwasser, Wonen hoogbouw

Er is een studie gedaan naar de mogelijkheden om het voormalig ABN-gebouw te hergebruiken en te restylen.
Het bestaande gebouw is structureel opgebouwd uit een zeer beperkt aantal prefabgevelelementen, voorzien van brons getint glas. Mede daardoor heeft de gevel een sombere en gedateerde uitstraling.

Door de vele raamopeningen is het goed mogelijk een aantal appartementen in het gebouw te huisvesten, rondom de twee interne trappenhuizen. De benodigde balkons kunnen uitkragend aan de bestaande gevelopening bevestigd worden. Ze sluiten door hun ronde vormgeving aan op de bestaande gevelarchitectuur.

Op de begane grond kunnen andere functies als bedrijven of een kinderdagverblijf gehuisvest worden om meer levendigheid naar de stedelijke omgeving uit te stralen. Op het dak kan door middel van een lichte constructie een aantal penthouses gerealiseerd worden.

Om meer kleur in de gevel te brengen zijn de kopse kanten van de gevelopeningen ter plekke van de balkons in verschillende kleuren geschilderd.

Tevens is de mogelijkheid onderzocht om het gebouw te restylen in de zogeheten Hundertwasser-stijl, naar de Oostenrijkse kunstenaar en architect. Deze kunstenaar bedacht het raam-recht, waarbij elke bewoner vanuit zijn eigen raam de gevel rondom naar eigen inzicht mocht beschilderen.

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect