Ten hag


Locatie: Enschede
Opdrachtgever: Ten Hag Groep B.V.
Aannemer: Aannemingsbedrijf Van Merksteyn bv, Enschede

De laatste jaren is de binnenstad van Enschede onderhevig geweest aan een grote metamorfose. In het centrum is een grote hoeveelheid nieuwe gebouwen ontwikkeld. Daarnaast heeft een aantal bestaande gebouwen een facelift ondergaan, waaronder het gebouw waarin de Ten Hag Groep gehuisvest is.

De analyse van het bestaande gebouw, ook ontworpen door Beltman Architecten, wees uit dat er met de kwaliteit van de gevels niets mis was. De opbouw bestond uit vier metselwerken blokken van verschillende hoogte, die onderling in elkaar geschoven waren. De gevel was uitgevoerd in een strenge structuur van verticale penanten met daartussen de borstweringen en kozijnen, uitgevoerd in een kwalitatief hoogwaardige baksteen. Het bestaande gebouw ontbrak het echter aan een bepaalde plasticiteit en ’grandeur’. Tevens was de entree aan de zijgevel onduidelijk.

Door het toevoegen van drie grote luifels aan de belangrijkste metselwerken blokken, kreeg het gebouw de gewenste statige uitstraling, en tegelijkertijd meer richting naar de omgeving. Het verticale lijnenspel van de gevel is doorgezet in de horizontale belijning van de luifels. De entree is centraal in de voorgevel geplaatst, in de vorm van eenzelfde luifel. Door deze entree transparant in glas uit te voeren, blijft het bestaande gebouw in zijn oorspronkelijke vorm herkenbaar.
Op de begane grond zijn een aantal bestaande onderdoorgangen dichtgezet ten behoeve van de ontvangstruimtes voor de gebruikers van het gebouw. De ontworpen grote glazen etalages in een kader van gezette staalplaat geven de mogelijkheid aan Ten Hag zich te presenteren aan het voorbijlopende publiek.

Door een op het oog eenvoudige toevoeging van luifels, entree en etalages levert het gebouw van Ten Hag een waardige bijdrage aan de totale nieuwe uitstraling van het nieuwe centrum van Enschede.

Interieur
Bij de facelift van het kantoorgebouw voor Makelaar Ten Hag is de entree naar de andere kant van het gebouw verplaatst waarbij de ontvangsthal ruimer is geworden en een open en uitnodigend karakter heeft gekregen door het gebruik van veel glas met daarnaast houten elementen voor een warme en natuurlijke uitstraling. Daarbinnen bevindt zich een showroom voor diverse materialen en is een huiselijke ontvangstruimte gecreëerd. Hier omheen zijn spreekkamers en werkplekken gesitueerd.

De nieuwe etalages zijn voorzien van design displays ten behoeve van het woningaanbod. Daarnaast zijn het trappenhuis en de sanitaire ruimten voorzien van een nieuw jasje, met een professionele en frisse uitstraling door middel van materiaalgebruik en verlichting.

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect