Stadsappartementen


Locatie: Assen
Opdrachtgever: Woningcorporatie Actium, Assen
Architecten: Barend Scherpbier
Categorie: Wonen hoogbouw

Het concept van het project Stadsappartementen aan ’t Kanaal in Assen gaat uit van grachtenpanden architectuur. Deze kenmerkt zich door een verticale geleding, verspringende dakranden en een levendig gevarieerde kleurstelling. Daar waar de entrees van de appartementen op de verdieping zich aan een galerij aan de achterzijde bevinden, zijn ze op de begane grond juist aan de zijde van het kanaal. Dit bevordert de levendigheid op straatniveau. De trappetjes naar de voordeuren vormen een geleidelijke overgang naar een wenselijke afstand tot de openbare ruimte.

Op de hoek van ’t Kanaal en de Groningerstraat is een hoogteaccent gerealiseerd, als antwoord op de tegenoverliggende bestaande bebouwing. Zo is er op subtiele wijze een stedenbouwkundige poort gecreëerd.

De galerij ligt aan de achterzijde die op het zuiden gelegen is. Hier bevinden zich tevens de balkons. Dit gaf de mogelijkheid een gevarieerd gevelbeeld te creëren, zodat ook de achtergevel door zijn plasticiteit een fraaie uitstraling heeft gekregen.

De kleurstelling van het complex is gerealiseerd door het gebruik van een viertal levendige baksteensorteringen, die onderling ook weer verweven zijn met elkaar. Zo was het mogelijk het complex een harmonieuze verticale geleding te geven. Er is gekozen voor warme contrasterende kleuren die het complex een stedelijke uitstraling geven. Door de ligging aan het kanaal komt het complex optimaal tot zijn recht.

 

fotograaf: Dirk Verwoerd

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect