Smedinghuis


Locatie: Lelystad
Opdrachtgever: Rijksgebouwendienst Directie Projecten, Arnhem
Architecten: Barend Scherpbier
Categorie: Interieur

In september 2007 is bureau Van der Valk Woudstra door de Rijksgebouwendienst Arnhem gevraagd een kantoorconcept te ontwikkelen op basis van zowel het organisatiegericht huisvesten als “het nieuwe werken”. Een ander uitgangspunt was ‘cradle to cradle’.
De eerste fase van dit project is uitgevoerd voor een nieuw te vormen afdeling binnen Rijkswaterstaat, te weten de Waterdienst.

Het Smedinghuis is een monumentwaardig gebouw, één van de mooiste voorbeelden van het  Nederlandse Structuralisme.

Binnen het bestaande traditionele cellenkantoor was de vraag: het ontwikkelen van een meer flexibel en leefbaar werkplekconcept. Binnen het 180×180 cm stramien is door ons in overleg met de gebruiker en Arbodienst bepaald dat 180x2x180 cm ofwel 180×360 cm één werkplek omvat (8,48 m²).

Naar aanleiding van de resultaten en kwaliteit van bovengenoemd project heeft de directie van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders de overige gebruikers, te weten twee derde van het Smedinghuis – in mei 2008 – de wens uitgesproken om ook op een dergelijke wijze gehuisvest te worden.
In de periode augustus t/m december 2008 is het overige deel – twee derde van 14.000 m² – op basis van hetzelfde concept gerealiseerd.

De positieve financiële consequenties en de snelle realisatie van het hele project – 14.000 m² in nog geen 10 maanden, de verdiepingen totaal gestript en opnieuw ingericht inclusief installaties ICT en Elektra – heeft geleid tot een zogenaamd voorbeeldproject

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect