Schurinksweg


Locatie: Enschede
Opdrachtgever: Woningcorporatie Domijn Enschede
Aannemer: Bouwbedrijf Hulshof B.V., Tubbergen

In de wijk Roombeek in Enschede is een kleinschalig woongebouw voor kinderen met een verstandelijke beperking gerealiseerd. Een aantal ouders van deze kinderen hebben het initiatief hiertoe genomen. Het doel hiervan was om de kinderen een eigen plek in de wijk en dus maatschappij te geven. Zij hebben Woningcorporatie Domijn Enschede bereid gevonden dit gebouw te ontwikkelen

Het gebouw bestaat uit twee lagen en een dakverdieping. Centraal in het gebouw is de entree met lift en trappenhuis gelegen. Op de eerste twee bouwlagen bevinden zich per verdieping vier kleine zelfstandige woon-slaap-vertrekken en een gemeenschappelijke woonkamer. Op de bovenste verdieping zijn nog twee wooneenheden en een vertrek voor de slaapwacht gelegen.
Elke wooneenheid heeft een eigen woonkamer, keukenblok, slaapkamer en ruime badkamer.

De kinderen hadden elk keuze uit een aantal indelingsvarianten. Zo kon de wand tussen de woonkamer en slaapkamer desgewenst geheel dicht, halfhoog of half-transparant uitgevoerd worden of dat er een geheel open verbinding tussen de vertrekken zou zijn. De inrichting van de kamers en de gemeenschappelijke ruimtes lag ook grotendeels in de handen van de kinderen.

Het gebouw is in vormgeving een moderne vertaling van een oud herenhuis. De gevelcompositie is klassiek opgebouwd met twee bouwlagen, een uitgetimmerde goot en een steile kap met zinken opstand. Hiermee voegt het gebouw zich naadloos in de schaal en sfeer van de directe omgeving. De entree wordt benadrukt door het stalen bordes van de eerste verdieping. In de kap zijn een aantal moderne dakkapellen van zink gerealiseerd die het gebouw een moderne en strakke uitstraling geven.

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect