Schoolstraat


Locatie: Kloosterhaar
Opdrachtgever: Beter Wonen Vechtdal
Architecten: Barend Scherpbier
Categorie: Wonen laagbouw

Op de oorspronkelijke locatie aan de Schoolstraat stonden veertien kleine twee-onder-eenkapwoningen met een bijzonder diepe achtertuin. Bij de herontwikkeling van deze locatie zijn deze achtertuinen getransformeerd tot een aangenaam groen openbaar hof, waar het hele dorp gebruik van kan maken. Het parkeren van de bewoners is uit het zicht onttrokken in de ‘oksels’ van de locatie. Het parkeren voor de bezoekers is aan weerszijden van het groene hofje gesitueerd.

Het programma bestond uit tien ééngezinswoningen en tien senioren-/jongerenwoningen.
De eengezinswoningen zijn bewust niet te groot ontworpen zodat ze bereikbaar bleven voor de bedoelde huurgroep. Ze bestaan uit twee bouwlagen met een lage zolderkap. De seniorenwoningen hebben naast woonkamer en keuken ook een slaapkamer en badkamer op de begane grond. De verdieping bestaat uit een zolder en bergruimte.

De architectuur van de woningen sluit aan op het kleinschalige karakter van Kloosterhaar. Echter is er wel gezocht naar een zakelijke moderne architectuur. Gekozen is voor warme robuuste rode baksteen en rustige grijze dakvlakken. Op de zuidzijde zijn deze voorzien van de nodige zonnepanelen. Aan de voorzijde vallen met name de grote huisnummers boven de entreedeuren in het oog, zodat bezoekers makkelijk hun bestemming kunnen vinden.

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect