Praktijkschool

Het motto voor de Praktijkschool Koningin Emma is ’Growing Trees’. De school is gelegen in het park. De jonge leerlingen kunnen zich hier ontwikkelen tot sterke zelfstandige individuen, die zullen gaan wonen, werken en leven met respect voor de wereld waarin ze leven.

Het schoolplein en de entree van de school liggen aan de westzijde van de locatie en grenzen hiermee rechtstreeks aan de openbare ruimte en de omliggende wijk.
Via de hoofdentree van de school komt men centraal in de dubbelhoge aula, het hart van de school.  Hier vindt het sociale leven van de leerlingen plaats. Deze vormt het overzichtelijke levendige centrale plein van de school waaromheen de lokalen, inclusief de gymzaal, gelegen zijn. Vanuit deze aula is er zicht op vrijwel alle lokalen.
De wand tussen de aula en de gymzaal is grotendeels transparant uitgevoerd. Dit zal inspirerend en activerend werken voor degene die in de aula aanwezig zijn.

De gevel bestaat uit verticale metselwerken penanten met daartussen glazen puien. Het metselwerk zorgt voor een warme huiselijke sfeer. Om als gebouw aan te sluiten op de natuurlijke sferen van het park zijn de penanten verschillend van breedte en hoogte en zijn er drie kleurnuances in het metselwerk toegepast. Het glas loopt door tot aan vloerniveau waarmee de meest optimale transparantie wordt bereikt.

Het gebouw is compact vormgegeven. Dit vormt een grote besparing op materiaalgebruik. Door het situeren van de lokalen en kantoren aan de noord-, oost-, en westgevel wordt de warmtelast beperkt. Aan de zuidgevel zijn met name niet-verblijfsruimtes gelegen. Zo is de koelbehoefte voor deze gevel het laagst. De kas aan de schooltuin maakt juist gebruik van deze warmte en is dan ook aan de zuidgevel gesitueerd.

 

fotograaf: Marnix Petersen

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect