Om de Weede


Locatie: Hasselt
Opdrachtgever: AM Vastgoedontwikkeling BV, Zwolle
Architecten: Jeroen Haverkate
Categorie: Selecties, Wonen laagbouw

Het plan vormt een deelgebied van het plan Om de Weede in Hasselt. Het is een royaal opgezette woonwijk waarin veel aandacht is voor natuur, groenvoorzieningen en water. De wijk is de overgang tussen de Stadsweide en het groene Meentparkje. Binnen het collectieve karakter is er tevens ruimte voor het vormgeven van het individuele karakter van de eigen woning. De eenheid in materiaal en het postioneren van de woningen rondom een gezamenlijk hof vormt het collectieve karakter.

Het onderscheid tussen de woningen onderling komt tot uiting in de vomgeving van de kozijnen en het aanbieden van diverse opties op de begane grond. Ter plekke van de entree van de wijk is in de kap van desbetreffende woning een accent vormgegeven. Zo’n zelfde accent wordt toegepast waar het park het plan indringt. Tevens zijn er accenten gemaakt op de koppen van de woningrijen waar de houten opbouw iets voorbij het metselwerk steekt.

Binnen het plan is er onderscheid gemaakt tussen woningen aan de straat en aan een hof. De woningen aan de straat zijn gelegen achter een doorgaande muur waarmee tegelijkertijd de tuinen zijn afgescheiden. De woningen aan het hof zijn achter een moderne twee verdiepingen hoge stadsmuur gelegen met een karakteristieke poort naar het gezamenlijke hof toe.
Alle woningen hebben een zitplateau naast de entree. Hiermee wordt de mogelijkheid geboden de communicatie tussen de bewoners onderling te bevorderen en het saamhorigheidsgevoel te versterken.
De achtertuin is deels open naar het omliggende park gericht. Het vormt hiermee een geleidelijke overgang tussen openbaar en privé.

De woningen bestaan in vormgeving uit een bakstenen plint met een houten opbouw. Deze materialisatie heeft zijn oorsprong in de karakteristieke oude schuren van die omgeving. De uitbouwen en entreemarkeringen zijn uitgevoerd in modern grijs betonnen elementen.

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect