Oldenzaalsestraat-Laaressingel


Locatie: Enschede
Opdrachtgever: Morssinkhof Bouwontwikkeling B.V., Enschede
Architecten: Barend Scherpbier
Categorie: Wonen hoogbouw, Zorg

Op de hoek van de Oldenzaalsestraat en Laaressingel in Enschede staat een kleinschalig appartementengebouw met 14 zorgappartementen van circa 50 m². Voorheen stond hier een kleine twee onder een kapwoning.
Deze inmiddels gesloopte woning deed geen recht aan de importantie van deze stedenbouwkundig belangrijke kruising van de twee drukke straten. Om deze kruising meer waarde te geven is er in het stedenbouwkundig concept gekozen een hoekaccent te creëren, dat tegelijkertijd aansluit op de bestaande bebouwing.

Het gebouw bestaat uit 3 afzonderlijke woonblokken die onderling met elkaar zijn verbonden door middel van glazen puien. Achter deze puien bevinden zich een gang, een gemeenschappelijke woonkamer en een kantoortje.

Op de hoek van de Oldenzaalsestraat en de Laaressingel is het hoogste woonblok gelegen. Dit vormt met 3 woonlagen en een kap het accent van het gebouw. Het woonblok aan de Laaressingel sluit met 2 woonlagen en een kap naadloos aan op de karakteristieke bebouwing aan deze singel.
Terwijl de bestaande bebouwing aan de Oldenzaalsestraat uit een veelheid aan kleuren, hoogtes en typologiëen bestaat. Daarom is het verantwoord het woonblok aldaar in drie woonlagen zonder kap te realiseren. Dit is tegelijkertijd de inleiding van het hoekaccent.

De architectuur van de blokken is een moderne vertaling van de bestaande singel- architectuur en sluit daarmee aan bij de bestaande bebouwing. De opbouw van de gevels in de vorm van een plint met bovenbouw en de kozijnindeling refereert naar de klassieke architectuur. Daarentegen is de materialisatie van met name de erkers, de dakkapellen en de glazen puien tussen de woonblokken bewust modern uitgevoerd.

Het gebouw zal in zijn verschijningsvorm een belangrijke schakel vormen tussen de Laaressingel en de Oldenzaalsestraat.

 

fotograaf: Laurens Kuipers

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect