nieuwbouw 2 kantoren


Locatie: Lochem
Opdrachtgever: Aannemersbedrijf Kormelink BV, Rietmolen
Architecten: Koert Helmes
Categorie: Kantoren en industrie

Kantoor 1
Het kantoor is gelegen op een unieke hoeklocatie van de Larenseweg en de Berkel. De Larenseweg is één van de belangrijkste uitvalswegen van Lochem. Het kantoor is een markante eyecatcher die het begin van een compleet nieuwe ontwikkeling aan de Larenseweg inluidt. Door de parkeerplaatsen achter het gebouw te positioneren is er geen zicht op vanaf de Larenseweg, hetgeen de kwaliteit van deze weg ten goede komt.

Het kantoor bestaat uit vijf verdiepingen, waarbij de begane grond deels overdekt. De bovenste laag is teruggelegen. Het gebouw heeft een driehoekige plattegrond ingegeven door de vorm van de locatie. De hoeken van het gebouw zijn afgerond om het alzijdige karakter van het gebouw te benadrukken. Op de begane grond zijn naast enkele overdekte parkeerplaatsen en de fietsenstalling ook de drie verdiepingen hoge entree, receptie en spreekkamers gelegen. Via het centrale trappenhuis met lift zijn de verdiepingen te bereiken. De verdiepingen worden gekenmerkt door flexibel indeelbare kantoorruimtes die rondom de centrale voorzieningenkern gelegen zijn.

Het gebouw is opgetrokken in kwalitatief hoogwaardig roodbruin metselwerk met aluminium kozijnen. Het metselwerk heeft een ruim overstek ten opzichte van de aluminium puien, hetgeen het gebouw een sterke plasticiteit geeft. De entree is licht en transparant door de grote aluminium puien. Op de hoek van de locatie zijn grote aluminium kozijnen die een fraai uitzicht over de Berkel en de Larenseweg bieden. Het metselwerk wordt afgedekt door betonachtige muurafdekkers die tevens voortgezet worden als lekdorpels en omkadering van de kozijnen in het metselwerk. Door de toepassing van deze hoogwaardige materialen en zorgvuldige detaillering zal de kwaliteit van het gebouw in de toekomst gewaarborgd blijven.

Kantoor 2
In opdracht van Kormelink Bouw uit Rietmolen hebben we de nieuwbouw voor De Jong & Laan accountants in Lochem ontworpen. De vraag was ongeveer 1.200 m2 verhuurbaar oppervlak over 3 lagen te creëren op een bijzondere plek: een kavel ingeklemd door één van de belangrijkste toegangswegen tot Lochem enerzijds en de rivier de Berkel anderzijds.

Het kantoor heeft een heldere vorm met behalve een voorgevel gericht op de Larenseweg tevens een ‘voorgevel’ gericht op de Berkel. De begane grond ligt ten opzichte van deze twee ‘voorgevels’ terug waardoor de entree op een natuurlijke wijze gemarkeerd wordt. Bovendien zorgt dit ervoor dat het gebouw zich losweekt van het maaiveld en het bestaande landschap zich er schijnbaar onverstoord onder voortzet. Een extra kwaliteitsslag is gemaakt door de installaties op het dak integraal vorm te geven als een – plaatselijke – extra verdieping.

Het gebouw wordt uitgevoerd in warm rood-bruin metselwerk. In de voorgevels is dit metselwerk zichtbaar als een bakstenen omlijsting. Voor het overige zijn deze voorgevels voornamelijk glas(-achtig) in de vorm van een vliesgevel van aluminium, glas en colorbel.  De zijgevels daarentegen zijn overwegend gesloten met smalle, random gepositioneerde, verticale raamopeningen. Samen met het golfpatroon in het metselwerk vormen ze een – letterlijke – reflectie van de Berkel op het gebouw.

Klik hier voor project: Kantoor de Jong & Laan.

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect