Maritiem Centrum


Locatie: Groningen
Opdrachtgever: Ter Steege Vastgoed Hardenberg bv
Aannemer: Oude Lenferink Bouw bv, Hardenberg
Architecten: Koert Helmes, Jeroen Haverkate
Categorie: Horeca, Winkels

Reitdiep Haven is onderdeel van de nieuwe woonwijk Reitdiep. Rond een nieuwe jachthaven zijn circa 100 woningen, 170 appartementen en 3.200m² commerciële ruimte gerealiseerd. De haven is op fietsafstand van het centrum van Groningen en ligt parallel aan een belangrijke provinciale verkeersader. De haven heeft aansluiting op de hoofdvaarroute Reitdiep-Van Starkenborghkanaal en een bovenregionale watersportfunctie met onder andere aansluiting op de Friese meren en de Waddenzee.

Ter versterking van de jachthaven is er een maritiem centrum opgenomen in het plan. Naast Waterborg outdoor & watersport, de grootste huurder, bevinden zich in dit gebouw nog een havenkantoor, een restaurantcafé met zonneterras, een sportschool en een kinderdagverblijf.

De afmeting van de binnenhaven vroeg om een gebouw met een groot gebaar. Een landmark of herkenningsteken met een over de volle lengte gelijke dwarsdoorsnede. Het golvende dak, als verwijzing naar een golf of een zeil, heeft tegelijkertijd de eigenschap dat het gebouw zich naar beide kanten opent. Het heeft dus eigenlijk twee gezichten: 1 richting de stad en 1 richting de haven.
De vormentaal van de jachthaven is verder voortgezet in het gebouw door meerpalen en dekhouten vloeren toe te passen. Hierdoor ontstaat tevens een stukje continuïteit en eenvormigheid met de omringende woonwijk. De rood-witte vuurtoren met een lichtkoepel van profielglas vormt het letterlijke middelpunt van het maritiem centrum en naamdrager van de wijk.

 

fotograaf: Laurens Kuipers

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect