Kantoor Aan de Stegge


Locatie: Goor
Opdrachtgever: Aan de Stegge B.V., Goor
Aannemer: Aan de Stegge B.V., Goor
Architecten: Barend Scherpbier
Categorie: Hundertwasser, Interieur, Kantoren en industrie

Een belangrijk element in de filosofie van Hundertwasser is individualiteit. In principe mag een persoon niet bepalen hoe anderen mogen leven, wonen en werken. Derhalve zou je als architect niet iets voor iemand anders mogen ontwerpen. Wij hebben dit idee dan ook opgepakt door alles gezamenlijk te ontwerpen en te bouwen.

Mijn rol als architect was in deze opzet alleen de tekenpen die de kennis over ruimtelijkheid en vormgeving inbracht. Het onderlinge overleg en de bijdrage van de mensen die het gebouw hebben gemaakt, waren groot. Zonder hen was het project niet geworden tot wat het nu is.

Samen hebben we dit gebouw dus ontworpen en gebouwd. Het idee achter het Aan de Stegge-gebouw is dat het een wereld op zich is, een utopisch eiland. Dit is vormgegeven door een beschermende tuinmuur die deze wereld omsluit. Deze muur heeft een uitbundige vorm en versmelt met het gebouw dat erachter staat. In het centrum van het binnengebied, dat door de muur wordt gevormd, staat een toren. Deze toren heeft eigenlijk geen enkele functie. Dat was het hoofddoel: vooral de vrijheid hebben iets te maken wat geen enkel nut heeft. In onze huidige maatschappij is zoiets al bijna niet meer denkbaar.
Achter de muur en de toren staat het werkelijke gebouw.

Het gebouw kent in het uiterlijk een vorm van hiƫrarchie. Hoe verder de onderdelen van het fictieve Hundertwasser-eiland afliggen, hoe zakelijker ze worden. Rechte lijnen en zelfs een hightech vliesgevel komen hierin voor. Het effect is evenwel dat het contrast tussen deze uiteenlopende aspecten het geheel versterkt. Deze samenvloeiende elementen maken dat het gebouw uniek en origineel is. Feitelijk is het dus zeker geen Hundertwasser maar een echte Scherpbier & Aan de Stegge.

Al schrijvend besef ik dat woorden over het Aan de Stegge-gebouw toch tekortschieten. Een ding is duidelijk: iedereen die het gebouw ziet, heeft er een uitgesproken mening over. Je moet het ook zien, voelen, beleven, bewonen, bewonderen, verguizen, vervloeken of wat dan ook. Heb je eigen mening erover, wees een individu!

Lees en/of download het artikel Baksteen met slagroom uit De Twentsche Courant Tubantia, 30 september 2003.

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect