Irenestraat


Locatie: Zelhem
Opdrachtgever: ProWonen, Borculo
Architecten: Esther Mastenbroek
Categorie: Wonen hoogbouw

Op de locatie aan de Irenestraat in Zelhem staat momenteel het oude kantoor van ProWonen (voorheen De Stiepel). De opdracht bestaat uit het ontwerpen van een kleinschalig appartementengebouw voor senioren.

De locatie is gelegen tussen een kleinschalige woonwijk en het centrum van Zelhem. De tweelaagse woningen met een langskap bepalen het karakter van deze woonwijk. Het centrum kenmerkt zich door een onsamenhangende mix van twee- tot drielaagse bebouwing, met of zonder kap.

Het appartementengebouw sluit aan de ene kant in vormgeving aan op de bestaande bebouwing, aan de andere kant is het de initiator voor verdere ontwikkeling van het centrum van Zelhem.
De toepassing van traditionele roodbruine baksteen en een repeterende langskap over het gebouw heen vormt de aansluiting op de bestaande bebouwing. Aan de overgang van openbaar naar privé is speciale aandacht besteed. De appartementen worden voorzien van een in het ontwerp geïntegreerde tuinmuur. Deze maakt het mogelijk een eigen karakter aan het appartement te geven. De diversiteit aan voortuinen in de directe omgeving kan op deze wijze gecontinueerd worden. Op de verdiepingen zijn bewust terugliggende loggia’s toegepast om het expressieve karakter van de dakkappen te benadrukken.

Het contrast en vernieuwende karakter komt met name tot uiting in de materialisatie. Door de kappen in zink en verduurzaamd hout uit te voeren, onderscheidt het project zich van de omgeving. Hiermee wordt een duidelijke impuls gegeven voor de verdere ontwikkeling van het centrum van Zelhem

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect