Hoogh Hengelo


Locatie: Hengelo
Opdrachtgever: Ontwikkelingscombinatie Heemafcomplex VOF, Hengelo

Ontwerp gemaakt voor een prijsvraag onder jonge talentvolle architecten, werkzaam bij Twentse architectenbureaus. De wedstrijd ’Hoogh Hengelo’  (2006) was een ideeënwedstrijd voor een woontoren in het gebied Thiemsland te Hengelo

Historie
De ontwerplocatie is van existentieel belang voor Hengelo geweest, als huisvesting van de firma Hazemeijer/Heemaf, met ernaast ooit het befaamde Huys Hengelo. Geïnspireerd door de naastgelegen begraafplaats, dwalen gedachten af naar ’s werelds meest beroemde kerkhof Père Lachaise in Parijs. Tussen graven van onder andere Oscar Wilde en Jim Morrison ligt een ander indrukwekkend graf bestaande uit een stenen beeld van de overledene, dat in zijn handen het hoofd van een jong persoon vasthoudt. De overledene (De Grafsteen: Huys Hengelo), houdt een jong persoon (Het Hoofd: Het moderne gebouw), in zijn handen vast en voorkomt dat deze wegrolt.

De Grafsteen en Het Hoofd
De stedenbouwkundige richting, gevelverhouding, materialisering en kozijnindelingen van het Huys Hengelo vormen de basis voor het ontwerp van de acht metselwerken blokken, de Grafsteen.
Het ‘Hoofd’ richt zich tot de binnenstad. De hedendaagse open en vrije individuele geest uit zich in een modern gebouw  van glas met houten verschuifbare zonweringen en willekeurige plaats van buitenruimtes. De hellingbaan, die achtereenvolgens overgaat in achtergevel en dak, is samengesteld uit betonnen elementen in de vorm van het logo van Hazemeijer/Heemaf.

Locatie en Woongebouw
De locatie grenst aan een begraafplaats, waar de verbinding tussen verleden en heden zichtbaar is. Door de schuin oplopende schanskorf, gevuld met stenen uit de uitgegraven aarde, is de begraafplaats afwisselend wel en niet zichtbaar. De link met “De Twentsche Centrale” wordt gecreëerd door een metselwerken blok met ruimte voor een functieondersteunend bedrijf. De samenhang met de oude locatie van het Huys Hengelo wordt op maaiveldniveau gerealiseerd door het aanleggen van een terras dat uitkijkt op de locatie.
Men betreedt het gebouw over een voetgangershellingbaan in een dubbelhoge entree met eronder de parkeerkelder. Aan weerszijde van de entree bevinden zich de gemeenschappelijke ruimtes, en op verdieping de bergingen. Over 10 verdiepingen zijn 35 appartementen (107-220m2) verdeeld. De appartementen zijn  voorzien van wintertuinen of grote panoramaterrassen.

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect