het Eulderink

In een boerderij met bovenkamer en schuur op een bestaand erf in Enschede is een kleinschalige crisisopvang voor de JP van den Bent stichting gerealiseerd.
De oude boerderij viel bij nadere inspectie niet meer te redden, maar de daaraan gekoppelde bovenkamer is wel behouden gebleven. Deze bovenkamer staat momenteel zelfs op de rijksmonumentenlijst. De aanwezige schuur is tevens behouden, hoewel het geen monument betreft.

Op het erf zijn een grote en een kleine zorgboerderij toegevoegd. De grote boerderij met twee woongroepen is gekoppeld aan de bestaande bovenkamer, die dienst zal doen als kantoorruimte voor het personeel. De kleine boerderij huisvest een woongroep en de gemeenschappelijke kantine.

De architectuur van de oorspronkelijke Twentse boerderijen is de inspiratiebron geweest in de vormgeving van de nieuwbouw. Er is echter wel gezocht naar een eigentijdse vertaling hiervan. Het traditionele karakter vindt men terug in de kapvorm en de positionering van de boerderijen op het erf. Door het gebruik van moderne materialen en detaillering krijgt het complex een eigentijdse uitstraling. Binnen het oranjerode dakvlak zijn zinken dakkapellen opgenomen, waarachter woonkamers van enkele appartementen zijn gelegen.

De kozijnen in het metselwerk zijn schijnbaar willekeurig geplaatst om een gevarieerd gevelbeeld te krijgen. Door gebruik te maken van slechts een type kozijn krijgt de gevel toch een evenwichtig karakter. Rondom de kozijnen zijn betonnen omrandingen aangebracht, die de gevel een modern en strak uiterljik geven.
Voor de kopgevels is in de nok van de boerderijen een scherm van houten lamellen geplaatst die een moderne vertaling zijn van de houten gevelbeschieting die men in de oude Twentse boerderijen veelal terug vindt.

 

fotograaf: Laurens Kuipers

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect