Hertmebrink 1995


Locatie: Enschede
Opdrachtgever: R.K. Woningstichting Ons Huis, Enschede
Aannemer: Dura Vermeer Bouw Hengelo BV
Architecten: Esther Mastenbroek
Categorie: Renovatie

In de Wesselerbrink in Enschede zijn in de jaren 60 van de vorige eeuw zeer veel flats neergezet die allemaal precies gelijk waren. Ze zijn gebouwd in een tijd dat de woningnood hoog was en de architectonische waarde ondergeschikt aan de snelheid. Desondanks zijn de woningplattegronden prima.

Om toch differentiatie in de wijk te krijgen zijn deze flats geschikt gemaakt voor ouderen. Hiervoor zijn de galerijen opgehoogd om de drempels naar de woningen te verlagen. Ook is een nieuwe entree met elektrische deuren aangebracht.

De kopgevels van de bestaande gebouwen waren afgewerkt met stalen damwandprofielen. Deze is verwijderd en vervangen door steenachtig materiaal waardoor de gebouwen meer een eenheid op zichzelf zijn.
De twee kopgevels van de twee gebouwen die bij elkaar staan hebben een schuine rode toevoeging gekregen met op iedere gevel een klok. De ene klok heeft alleen een urenwijzer en de andere een minutenwijzer. Dit is om symbolisch aan te geven dat ze verschillend zijn maar ook niet zonder elkaar kunnen.

 

fotograaf: Martin Scheffer

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect