Groen Velve Lindenhof


Locatie: Enschede
Opdrachtgever: De Woonplaats, Enschede
Aannemer: Te Pas Bouw B.V., Enschede
Architecten: Koert Helmes, Jeroen Haverkate
Categorie: Wonen laagbouw

Op 24 januari 2014 is de PassiefBouwen Award 2013 voor Woningen Nieuwbouw toegekend aan ons ontwerp voor 211 energiezuinige woningen in Velve-Lindenhof, Enschede. 82 woningen zijn op passief niveau uitgevoerd. Alle woningen in houtskeletbouw, waarmee dit het grootste passieve sociale woningbouwproject in houtskeletbouw is.
Klik hier voor het Juryrapport PassiefBouwen Awards 2013.

In Groen Velve-Lindenhof geeft woningcorporatie De Woonplaats vorm aan een wijkherstructurering van ruim 200 woningen (zowel koop- als huurwoningen). Naast nieuwbouw worden ook een aantal woningblokken duurzaam gerenoveerd.

De wijk is ruim, licht, duurzaam en divers van opzet en bestaat uit pleinwoningen, laanwoningen, 2-onder-1-kappers, appartementen en patiowoningen.
Brede straten met een a-symmetrisch architectuurbeeld en veel groen bepalen de sfeer van de wijk.
Het a-symmetrische beeld ontstaat door de combinatie van relatief gesloten noordgevels en open zuidgevels. Dit brengt het gedachtegoed van de passiefwoningen tot uitdrukking in de architectuur voor wat de oriëntatie op de zon betreft.

Als we de kenmerken van de woningen op een rijtje zetten, komen we tot de volgende opsomming:

  • woningen met een goede isolatie, lage stookkosten, weinig onderhoud en een EPC van 0,4;
  • comfortabele woningen door onder andere driedubbele beglazing, vloerverwarming op de gehele begane grond, warmte-terug-win-installatie, zonnepanelen en een zonneboiler;
  • passiefwoningen in houtskeletbouw uitgevoerd (licht, duurzaam en een hoge isolatiewaarde), waarbij de woningen met een voor- of achtergevel op het zuiden het best presteren.

Animatie van de wijk Velve-Lindenhof.

Klik hier voor projectinformatie Groen Velve-Lindenhof II op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Lees en/of download het artikel Bewoners zijn ’eigenaar’ wijk uit De Twentsche Courant Tubantia, 4 november 2013.

Lees en/of download het artikel Passief Bouwen in hout uit PassiefBouwen Magazine, maart 2012.

Lees en/of download het artikel Grootste passiefhuisproject in houtskeletbouw uit IB, Industrieel Bouwen met hout, nr 1 2012.

 

fotograaf: Laurens Kuipers

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect