't Getfert Enschede


Locatie: Enschede
Opdrachtgever: Hegeman Bouw Vriezenveen BV
Architecten: Jeroen Haverkate
Categorie: Selecties, Wonen laagbouw

Voor de selectie nieuwbouw 90 woningen ’t Getfert in Enschede zijn alle woningen als collectieve eenheid ontworpen. De karakteristieke kapvormen, die essentieel zijn voor de tuinstedelijke uitstraling, staan aan de basis van het ontwerp.

De woningen aan de stedelijke rand hebben een robuust tuinstedelijk karakter. De gevel bestaat uit roodbruin metselwerk met een hoge plint en robuuste dakranden. De woningentree is verticaal geleed en krijgt daardoor een individuele uitstraling. Vóór de woningen wordt een Delftse stoep aangebracht, waar de bewoners een persoonlijke invulling aan kunnen geven.
De woningen in het binnengebied hebben een kleinschaliger karakter. De gevels zijn voorzien van roodbruin metselwerk met een lage plint, waarbij de verdieping middels licht metselwerk als een dakkapel gematerialiseerd wordt. De woningentrees worden per twee gekoppeld, waardoor het kleinschaliger karakter benadrukt wordt. In het binnengebied is ook veel meer ruimte voor zowel openbaar als privé groen in de vorm van voortuinen. Door de aanwezigheid van het groen en het karakter ontstaat in het binnengebied de sfeer van een groen tuindorp.

Speciale aandacht is besteed aan de overgangen van openbaar naar privé. Deze zijn als bouwkundige tuinmuren vormgegeven, waardoor deze kwaliteit in de toekomst gewaarborgd blijft. Bijzondere plekken zoals belangrijke stedenbouwkundige hoeken, entrees en het centrale plein worden in het plan benadrukt. Door woningentrees in de kopgevel te situeren, krijgen deze een levendige uitstraling en worden dichte kopgevels vermeden. Op de markante hoek op de kruising van de Getfertweg en Wooldriksweg staat een bijzondere twee-onder-één-kapwoning. En het centrale plein krijgt een bijzonder woningblok met een accent in afwijkend metselwerk. Voor dit blok is er ruimte voor een groen perk met lommerrijke bomen, en vormt hiermee het centrale hart van de locatie.

Het ontwerp beschikt in de basis over een grote woningdifferentiatie. Er zijn in het plan veertien verschillende woningtypes aanwezig. Daarnaast kunnen de bewoners ook nog kiezen uit een groot aantal opties., zowel op het gebied van plattegrond- als kozijnindelingen. Zo kunnen de bewoners hun eigen woning uitkiezen en aanpassen naar eigen inzicht. Op deze manier ontstaat er een levendige en gevarieerde wijk (tuindorp) die een goede toevoeging vormt aan het bestaande stedelijke weefsel.

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect