Ekersdijk


Locatie: Enschede
Opdrachtgever: De Woonplaats, Enschede
Aannemer: Plegt-Vos Oost B.V., Hengelo
Architecten: Koert Helmes, Barend Scherpbier
Categorie: Wonen hoogbouw, Wonen laagbouw

Ekersdijk is een bijzonder project. De in totaal 17 woningen en 22 appartementen zijn ontworpen in samenspraak met een aantal bewoners dat graag wilde terugkeren naar deze plek.
De sfeer in de wijk werd bestempeld als een zeer positief kenmerk van het wonen in deze straat. Alle wensen zijn meegenomen in het ontwerp van de woningen. Op deze manier kwam een sfeervol plan tot stand.

Het ontwerp voor dit project heeft  de voor tuindorpwijken kenmerkende sfeer. Dat betekent kleinschalige bebouwing in baksteen met een langskap. De kap begint op de eerste verdieping verticaal, ontworpen met moderne detaillering en gebouwd met de klimatologisch meest moderne techniek. De aaneenschakeling van de verschillende unieke gevels worden een eenheid door de doorlopende daklijst.

De uitdaging was om ook de appartementen dezelfde kleinschalige tuindorpuitstraling te geven. In samenwerking met de afdeling Stedenbouw van de gemeente Enschede zijn appartementen ontworpen die er zoveel mogelijk uitzien als grondgebonden woningen. Een langskap, loggia’s in plaats van uitstekende balkons en niet-repeterende verdiepingen zijn enkele kenmerken die zijn toegepast om de blokken in te passen in de wijk.
De twee blokken van elk 11 appartementen zijn direct aan de straat gelegen en kaderen zo de terugliggende woningen in. Hierdoor wordt een intiem karakter gecreëerd.

Het geheel resulteert in een straat met de klassieke uitstraling van een tuindorpwijk, gebouwd volgens de laatste milieueisen.

 

fotograaf: John van der Veldt

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect