Duurzaam kantoor


Locatie: Hengelo
Opdrachtgever: BAM Utiliteitsbouw bv regio Oost, Zwolle
Aannemer: BAM Utiliteitsbouw bv regio Oost, Zwolle
Architecten: Jeroen Haverkate
Categorie: Kantoren en industrie, Selecties

De balans tussen natuur en techniek vormt het uitgangspunt voor het ontwerp voor het nieuwe kantoor van Tebodin te Hengelo. Door middel van een genuanceerde balans tussen vormgeving, materialisatie en hoogwaardige techniek is een energiebewust en duurzaam gebouw gerealiseerd.

Het gebouw is zo op de locatie geplaatst dat de gesloten kopgevels noord- en zuidgericht zijn. Zo wordt de warmte door zoninstraling zo veel mogelijk beperkt. De oost- en westgevel zijn voorzien van zonwerende screens.

Het parkeren is achter het gebouw gepositioneerd en vanaf de openbare weg niet zichtbaar doordat de plint van het gebouw doorloopt als scheidingsmuur. Vanaf de parkeerplaats komt men centraal het gebouw binnen via een dubbelhoge entree waaraan de lift, trappenhuis en voorzieningenkern zijn gesitueerd.
Aan weerszijde van deze kern zijn vrij indeelbare flexibele kantoortuinen gelegen. Aan de zuidzijde is een natuurlijk dakterras gerealiseerd waar men vanuit de kantine aangenaam in de zon kan vertoeven.

De plint van het gebouw bestaat uit grote holle bakstenen platen. Deze innovatieve baksteen is relatief licht en materiaalbesparend. Bovendien is door de grote afmeting het aandeel van de benodigde voegen een stuk kleiner. In deze plint zijn ronde openingen geplaatst die verwijzen naar de ronde gasbuizen waar Tebodin van oorsprong uit groot mee is geworden.
Op de bakstenen plint is een antracietkleurige massa van staalplaten gepositioneerd. Dit strakke materiaal vormt het contrast voor de natuurlijke uitstraling van de bakstenen plint.

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect