de Nieuwe Brink


Locatie: Assen
Opdrachtgever: GGZ Drenthe
Architecten: Barend Scherpbier
Categorie: Kantoren en industrie, Selecties, Zorg

GGZ Drenthe is een zorginstelling die actief is in de geestelijke gezondheidszorg. Centraal op het omvangrijke instellingsterrein aan de Dennenweg in Assen staan vier gebouwen voor multifunctionele activiteiten.

De opdracht was om een nieuw multifunctioneel centrum te ontwikkelen met behoud en integratie van twee van de vier gebouwen.
Het nieuwe multifunctionele centrum gaat onder andere onderdak bieden aan de volgende functies: restaurant met trefpunt, museum, winkels, kantoor- en vergaderruimten.

De twee te behouden en te integreren gebouwen stammen uit 1933 en hebben een karakteristieke tijdloze uitstraling. Ze zijn bouwkundig goed, maar totaal niet geïsoleerd. De aanwezige ruimte bleek niet voldoende om het totale programma in onder te brengen. Uitbreiding bleek noodzakelijk.

Omdat de twee panden relatief dicht bij elkaar staan is gekozen om er  een glazen overkapping overheen te plaatsen. De toevoeging van deze glazen stolp heeft de volgende voordelen:

  • de ontstane ruimte is optimaal te gebruiken voor de gevraagde functies;
  • de stolp fungeert als grote beschermende kas;
  • de bestaande panden behoeven slechts beperkt bouwkundig opgeknapt te worden;
  • geen moeilijke bouwkundige aansluiting van nieuwbouw op bestaande bouw;
  • weinig of geen onderhoud op termijn bij de bestaande panden;
  • door oriëntatie ten opzichte van de zon (gebruikmaken van natuurlijk licht en warmte) en het toepassen van uitgekiende installatievoorzieningen ontstaat er zowel ‘s zomers als ‘s winters een goed en regelmatig binnenklimaat.

Door het naar binnen halen van natuurlijk groen en het vele natuurlijke daglicht ontstaat er een aangenaam binnenklimaat waar het goed toeven is.

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect