de Griffel


Locatie: Eibergen
Opdrachtgever: ProWonen, Borculo
Aannemer: Kreunen Bouw Lochem B.V.
Architecten: Esther Mastenbroek
Categorie: Wonen laagbouw

In aansluiting op het plan De Lei, een appartementengebouw voor senioren, zijn nabij het centrum van Eibergen zes eengezinswoningen en zes senioren woningen gebouwd. Het plan ligt aan de Huenderstraat. De huurwoningen zijn ontworpen in opdracht van ProWonen en vervangen de oorspronkelijke duplexwoningen.

Het reeds gerealiseerde appartementengebouw De Lei heeft een oriëntatie evenwijdig aan de Huenderstraat. Het plan de Griffel is juist haaks op de straat georiënteerd. Deze wisseling in oriëntatie sluit aan bij het dorpse karakter van de straat: kleinschalig en wisselend in woningtype, karakter en kap richting.

Aan de buitenzijde van het plan liggen de eengezinswoningen met hun goot op de 2de verdieping. Deze goot hoogte sluit aan op de naastgelegen woningen in de dwarsstraten. In het midden van het plan ligt een hofje met de senioren woningen. Deze woningen hebben een lage goot hoogte die past bij het karakter van het hofje. De op de koppen geplaatste 1-laagse blokken verbinden de afzonderlijke rijen en schermen het zicht op de achtertuinen af.

De uitstraling van de Griffel sluit aan op de Lei en is een combinatie van traditionele en moderne vormgeving. Door de toepassing van een traditionele kapvorm en wisselende goot hoogte sluit het aan bij het dorpse karakter van de omliggende bebouwing.
De verbindende blokken hebben door hun materialisatie en vormgeving een modern karakter. De blokken zijn bekleed met Zuid-Afrikaanse lei. Deze lei geeft een hele natuurlijke en levendige uitstraling aan het gebouw.
De combinatie van de lei met de relatief rustige uitstraling van het roodbruine metselwerk en het oranjerode dak met keramische dakpan zorgt voor een evenwichtige balans die aansluit op de omgeving.

Klik hier voor project: De Lei, Eibergen.

 

fotograaf: Laurens Kuipers

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect