de Gaarden


Locatie: Ulft
Opdrachtgever: Wonion, Ulft
Aannemer: WBC Aannemingsbedrijf BV, Winterswijk
Architecten: Esther Mastenbroek, Barend Scherpbier
Categorie: Renovatie, Selecties

Onze stedenbouwkundige opzet heeft een binnen- en een buitenring. Er is ook een mooi groen plein gepland aan het Zwaluwpad. De buitenrand is langs de hoofdwegen en heeft een hoog en stevig karakter. De binnenring is langs het groene plein en de secundaire wegen en zorgt voor intimiteit.

Buitenring
De woningen aan de buitenring hebben een grote doorschietende kap, ondersteund door houten kolommen. Het overstek is schuin met de kap mee. Door het overstek krijgen we aan de ene kant diepte in de gevel maar ook een robuustheid. Het overstek en de kolommen vergroten de woningen zonder dat er woonruimte bij komt. We krijgen wel een veranda aan de woningen waarbij wij visoenen krijgen van schommelstoelen in de avondzon.
’s Zomers helpt het overstek mee aan de zonwering van de hoogstaande en hete zonnestralen. Het hele jaar door helpt het overstek mee om de woning te beschermen. Hierdoor zal er minder snel onderhoud gepleegd hoeven te worden.
Aan de buitenring zijn ook de wat grotere blokken gesitueerd. Om niet te vervallen in eenvormigheid hebben we op grotere schaal verschillen in de blokken gemaakt. Zo zijn er blokken met rode dakpannen en een houten gevelbetimmering en ook blokken met een vakwerk structuur en antraciete pannen. Deze blokken hebben we willekeurig geplaatst.
Binnen de gevels is er de mogelijkheid voor de bewoners om een eigen keus te maken uit voordeur en begane grond kozijn.

Binnenring
Bij de woningen in de binnenring hebben we de kap geknipt en hierdoor het overstek een verdieping naar beneden geplaatst. De veranda wordt daardoor nog intiemer.

Bekijk ons project De Parkbuurt.

Klik hier voor projectinformatie Zorgeloos Wonen Ulft op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect