Daalweg


Locatie: Enschede
Opdrachtgever: Holtdijk B.V., Goor
Architecten: Koert Helmes, Barend Scherpbier
Categorie: Herstructurering

In opdracht van Holtdijk Project B.V. is er een plan gemaakt voor de herbestemming van het voormalige gebouw van de Alfonsusschool aan de Daalweg te Enschede.

Op het schoolplein worden 5 patiowoningen gerealiseerd. Hier is qua schaal, architectuur en detaillering aangehaakt op de bestaande bebouwing aan de Daalweg. Deze woningen hebben 2 lagen, afgedekt met een dwarskap. De privé buitenruimte, de patio, ligt naast de woning.
De woningen zijn zodanig geschakeld dat er een zicht as ontstaat richting het monumentale schoolgebouw. Om de grote bestaande boom heen wordt een jeu de boules baan aangelegd voor de buurt.

Ten aanzien van het schoolgebouw is getracht zowel de buitenkant als het interieur zo veel mogelijk intact te laten. De maat van de klaslokalen bleek uitstekend geschikt te zijn om zorgeenheden in te huisvesten. In totaal is plek voor 11 zorgeenheden en een ruimte voor een slaapwacht.
Aan de voorzijde van  het gebouw blijven de uiterlijke veranderingen beperkt tot enkele kozijnaanpassingen ten behoeve van franse balkons. Aan de achterzijde van het gebouw is een grote dakopbouw toegevoegd voor de appartementen in de zolderkap.

Op de kop van het oude schoolgebouw komt een klein nieuwbouw blok. Dit vormt in schaal en materialisering de overgang tussen de gymzaal en het monumentale schoolgebouw. Tevens markeert het de ingang van de nieuwe toegangsweg vanaf de Hogelandstraat. Dit blok zal plaats bieden aan 4 zorgeenheden.

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect