Nieuwbouw De Barbier Hardenberg


Locatie: Hardenberg
Opdrachtgever: Beter Wonen Vechtdal
Aannemer: Ter Steege Bouw Vastgoed bv, Hardenberg
Architecten: Barend Scherpbier
Categorie: Herstructurering, Wonen hoogbouw

Voor de voormalige locatie van het Alfa College in Hardenberg heeft Beltman Architecten een ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw van 33 appartementen.
Het appartementengebouw De Barbier bestaat uit drie woonblokken, die samen met het reeds gebouwde zorgappartementenblok voor RIBW en Ambiq het gezamenlijke parkeerterrein omsluiten.

De blokken aan de Barbierstraat en Sportlaan zijn opgetrokken in roodbruin metselwerk en zinken gevelbekleding. De balkons zijn inpandig en geven de bewoners een beschutte buitenruimte. Ze sluiten hierin aan op de overliggende architectuur en vormen zo een samenhangend geheel.
Het blok aan de Marslaan ligt iets terug ten behoeve van kleine voortuintjes en bovenliggende balkons. Het is voorzien van frisse lichtgrijze baksteen, die refereren naar woningen verderop in de straat. Hiermee onderscheiden ze zich tevens van de roodbruine blokken.

De hoofdentree heeft een dubbel hoge transparante pui voorzien van een prefab betonnen kader waarin de naam van het complex prijkt. Aan de binnenzijde zijn de entree’s van de appartementen via de galerijen ontsloten. De galerijen zijn voorzien van dezelfde galerijhekken als het tegenovergelegen zorgcomplex. Zo ontstaat er één samenhangend architectonisch geheel. Op het binnenterrein zijn ook de parkeerplaatsen gesitueerd, die door een smalle doorgang te bereiken zijn. Ze worden hierdoor uit het openbare oog onttrokken.

Op een hoek van de locatie is een transformatorhuisje gelegen. Deze heeft in de stijl van de architectuur van het appartementengebouw een nieuwe gevel gekregen. Op deze gevel is een passende spreuk aangebracht, als onderdeel van de woordkunstroute die Beter Wonen Vechtdal in 2014 is gestart. De spreuken zijn gemaakt door de Zwolse stadsdichter Paul Gellings.

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect