Florapark


Locatie: Enschede
Opdrachtgever: Woningcorporatie Domijn, Enschede
Aannemer: Nijhuis Bouw B.V., Rijssen
Architecten: Esther Mastenbroek
Categorie: Herstructurering, Renovatie

Beltman Architecten heeft het ontwerp gemaakt voor de renovatie van 195 woningen in de bloemenbuurt Schreurserve in opdracht van woningcorporatie Domijn. De woningen staan aan de Laaressingel, Floraparkstraat, Hyacintstraat, Asterstraat, Geraniumstraat en de Minkmaatstraat.

De woningen zijn omstreeks 1928 gebouwd en zijn niet als rijksmonument aangemerkt en staan ook niet op de lijst van gemeentelijke monumenten. Toch zijn het bijzondere woningen met waardevolle karakteristieke elementen.

Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld het fraaie metselwerk bij entree partijen, schuttingen en ramen. De houten bakgoten voorzien van gootklossen. De diversiteit aan verschillende dakkapellen. In totaal zijn er elf verschillende woningtype die zorgen voor een zeer wisselend gevelbeeld door de wijk. Het geeft de wijk een bijzondere plek en het laat een stukje fraai behouden geschiedenis van de wijk Schreurserve zien. Het renovatieplan voorziet ook in het terugbrengen en herstellen van die karakteristieke elementen.
Naast diverse onderhoudsmaatregelen zijn de woningen op energetisch vlak met deze ingreep van een energielabel E-F naar een A-label gebracht.

Op een aantal plekken in de wijk zijn in het verleden woon-winkelwoningen gerealiseerd. Bij een vijftal woningen is deze functie en bestemming behouden of zelfs weer teruggebracht. Om meer verschillende doelgroepen te trekken zijn op een zestal locaties in het binnengebied 3 woningen samengevoegd tot 2 woningen.

Lees en/of download het artikel 195 woningen Flora Domijn grondig onder hand genomen uit Bouwen in het Oosten, no. 6, december 2011, 19e jaargang

 

fotograaf: Laurens Kuipers

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect