de Klomp


Locatie: Enschede
Opdrachtgever: Planus BV, Twello
Architecten: Koert Helmes
Categorie: Renovatie, Winkels

In opdracht van Planus BV uit Twello hebben we een herstructureringsvoorstel gemaakt voor de panden van voormalig hotel De Klomp in Enschede. In totaal moest er, verdeeld over 4 panden en 2 verdiepingen, 1.200 m² gecreëerd worden ten behoeve van een filiaal van een grote modeketen.

Het voormalige hotel De Klomp bevond zich op de hoek van De Heurne (de voormalige Oldenzaalsestraat) en De Klomp (de straat vernoemd naar het hotel). Door de jaren heen hebben er verscheidene winkels in gezeten en hebben er talloze kleine verbouwingen aan de gevel plaatsgevonden. Door deze verbouwingen is het verband tussen de gevel van de begane grond en de rest verloren gegaan.

Daarom hebben we in de eerste plaats gepoogd het gebouw weer te laten ‘landen’: het verwijderen van de horizontale bak op de gevel en de voortzetting van de penanten op de eerste verdieping tot aan het maaiveld.  Door de aantallen penanten te abstraheren tot diegene die daadwerkelijk de ruimtelijke structuur van het gebouw benadrukken hebben we tegelijkertijd genoeg openheid en etalageruimte op de begane grond gecreëerd waar een moderne winkel behoefte aan heeft.

Op de bovenste verdieping bevinden zich, naast het magazijn van de winkel in de kap, nog 2 appartementen. Dit is geheel in lijn met het beleid van de gemeente om zoveel mogelijk de functie wonen weer te laten terugkeren in de binnenstad.

 

fotograaf: Laurens Kuipers

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect