6 energie neutralewoningen


Locatie: Borne
Opdrachtgever: Woonbeheer Borne
Aannemer: Oude Lenferink Bouw bv, Hardenberg
Architecten: Jeroen Haverkate
Categorie: Selecties, Wonen laagbouw

Op 5 februari 2013 is de PassiefBouwen Award 2012 voor Woningen Nieuwbouw toegekend aan ons ontwerp 6 energieneutrale woningen, Borne. Een woningproject van Woonbeheer Borne, onderdeel van een grote Twentse aanpak om in verschillende plaatsen passieve woningen te gaan bouwen.

Uit het juryrapport
Het bijzondere van de woningen in Borne is dat een niet ingewijde, behalve dat het aantrekkelijke woningen zijn, niets bijzonders ziet, terwijl ze voor een kenner vrijwel meteen als passief ontwerp herkend worden.
Zonder uitspattingen en met gedegen vakmanschap is hier een project gerealiseerd dat uitstekend past in een mooi samenwerkingsproject op weg naar extreem lage energiegebruiken met vergroting van wooncomfort.
Wederom laat een woningbouwcorporatie zien dat ze uitstekend ook goed nieuws kunnen brengen.
Klik hier voor het Juryrapport PassiefBouwen Awards 2012.

De wooncorporaties in Twente en de nabije omgeving hebben enkele jaren geleden de vereniging WoON (Wonen Oost Nederland ) opgericht. Doel van de vereniging is om door middel van samenwerking projecten op te zetten die van belang kunnen zijn voor alle aangesloten corporaties.
Zo is er een werkgroep “energie en innovatie”. Deze werkgroep heeft zich onder meer  als doel gesteld om een plan te ontwikkelen voor de bouw van minimaal 50 energieneutrale eengezinswoningen in Twente. Woonbeheer Borne heeft een prijsvraag uitgeschreven onder vier bouwbedrijven om een rij van 6 energieneutrale woningen te ontwerpen. Daarvoor is een concrete locatie aan de Welemanstraat in Borne beschikbaar gesteld. De combinatie: Oude Lenferink Bouw Hardenberg-Beltman Architecten is uiteindelijke tot winnaar uitgeroepen.

Energieneutrale woningen zijn zelfvoorzienend voor wat het gebruik en opwekking van energie betreft. Het is een combinatie van Passiefhuisprincipe + installaties + bewustwording van gebruikers.

Passiefhuisprincipe:

  • optimaal isoleren van de woning (buitenschil)
  • optimaal gebruik maken van de zonnestand in zomer en winter
  • goede natuurlijke ventilatie

Installatie:

  • gebruikmaken van zon energie (elektra)
  • toepassen zonneboiler (warmwater)
  • warmte terugwinning (ventilatie)

Bewustwording:

  • voorlichting gebruikers
  • intelligent energie registratie systeem

Klik hier voor projectinformatie Energieneutrale woningen Borne op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Lees en/of download het artikel Synergie om energiezuinig te bouwen, een interview met Herman Wanschers, Manager Vastgoed Woonbeheer Borne, uit PassiefBouwen Magazine, maart 2012.

 

fotograaf: Laurens Kuipers

Lees verder

Terug naar overzicht

Ontwerpen vanuit respect