terug
Header foto Beltman

8 februari 2020

verbouwing roc de sumpel

Vier jaar lang aan de slag met huisvestingsplannen voor negen locaties. De onderwijsinstelling ROC van Twente pakt de komende jaren haar vestigingen aan. Ze wil klaar zijn voor de verwachte krimp. In Almelo en Rijssen wordt nieuw gebouwd. Op andere locaties wordt verbouwd, verhuisd en afgestoten.

Het ROC van Twente heeft vestigingen in onder meer Almelo, Hengelo en Enschede. De school telt nu nog ruim 20.000 studenten. Als de demografische krimp doorzet loopt dat volgens de meest sombere verwachting de komende jaren terug naar 16.000 studenten. Maar door de mogelijke groei van het onderwijs voor volwassenen, waaronder bijscholingen vanuit bedrijven, kan de krimp ook kleiner zijn. „En ook de moderne onderwijsvormen stellen specifieke eisen aan de huisvesting. Die moet dus flexibel zijn”, zegt Jan Ooms, de directeur Huisvesting & Facilitaire Zaken.

Niet te doen
Zo vragen persoonsgericht onderwijs en verdere digitalisering om andere voorzieningen. Maar ook het zogenoemde hybrideleren met theorielessen in een klaslokaal en praktijklessen bij een bedrijf behoeft aanpassingen van de huidige huisvesting. „Daar zijn moderne werkplaatsen voor nodig en het is voor ons niet te doen om die zelf allemaal te realiseren”, zegt Ooms.
Daarom wordt nog meer dan nu samenwerking gezocht met bedrijven en instellingen. „Wij bouwen niet zelf, maar laten dat anderen doen. Daarna huren wij. Voor maximaal tien jaar. Daarna zien we verder.”
Nieuwbouw wordt gepleegd in het stationsgebied in Almelo en direct naast het huidige onderkomen in Rijssen. In totaal heeft het roc voor negen locaties huisvestingsplannen op een rij gezet, met een looptijd van het jaar 2020 tot en met 2024. Die variëren verder van het samenvoegen van diverse afdelingen tot kleinere interne verbouwingen. Hoeveel de operatie kost kan Ooms niet zeggen. Ook omdat er (huur)ruimtes worden afgestoten en de grond van een vroegere locatie aan de Hengelosestraat in Enschede wordt verkocht.
De financiële risico’s zijn volgens hem in elk geval beperkt. „We hebben alles laten doorrekenen tot 2038, inclusief de huisvestingsplannen. Het ziet er stabiel uit.”

Weinig hinder
De studenten zullen volgens het ROC van Twente weinig hinder hebben van de ingrepen. Verbouwingen worden in de zomervakantie gedaan. Wel zullen sommige studenten door verhuizingen naar een andere locatie of zelfs een andere stad moeten.
„Misschien zijn ze in sommige gevallen wat meer tijd kwijt”, zegt roc-persvoorlichter Els van Riel. „Maar ook mbo-studenten hebben tegenwoordig allemaal een ovkaart en alle locaties zijn goed bereikbaar met de trein of met de bus.”

bron: de Twentsche Courant Tubantia, zaterdag 8 februari 2020