terug

5 april 2022

skyline van almelo als eyecatcher

Ruim 20 meter is al zonder kreukjes of luchtbellen op de wand van ROC-locatie De Sumpel geplakt. Nog 12 meter te gaan voor signmaker Léon Siebert en zijn assistent. Dan is de getekende skyline van Almelo compleet. Het is een monsterklus. Niet elke dag plakken de plakkers zo’n reusachtig kunstwerk op de muur.

De Sumpel voorzien van kunstwerk van oud-leerling Lex van Elten

Zeker een week is tekenaar Lex van Elten met zijn pen in de weer geweest om zoveel mogelijk Almelose bezienswaardigheden in inkt te vangen.
Van half werk houdt de oud-Hengeloër niet. De details spatten ervan af. Van de watertoren tot de doopsgezinde kerk en van het centraal station tot korenmolen De Hoop, alles is zorgvuldig nagetekend en als skyline op een rij gezet. De tekening vormt de eyecatcher in het nieuwbouwgedeelte van de school.
Zelf kan de kunstenaar er helaas niet bij zijn in De Sumpel. Hij ligt ziek in bed. „Ontzettend jammer”, zegt hij via de telefoon. „Ik was graag die kant opgekomen. Ik heb daar in de jaren 90 zelf een koksopleiding gevolgd. Des te specialer was deze opdracht voor mij. Maar als ik me beter voel, ga ik wel kijken.”

Lading lijm
Signmaker Léon Siebert smeert de muur nog maar eens in met een lading lijm. „Dit moet wel één van de grootste werken zijn die we geplakt hebben”, zegt hij. „32 meter lang en 2,65 meter hoog. Allemaal aan één stuk. Fouten kunnen we ons dus niet permitteren.”
Vanaf de trap vraagt een jolige bouwvakker met kitspuit of de afbeelding ook nog ingekleurd gaat worden. „Dat hoor ik altijd”, reageert de tekenaar vanuit bed. „Of ik dat erg vind? Nee hoor. Ik heb al heel wat kleurplaten gemaakt.”

Minder tv-opdrachten
Van oorsprong is Lex van Elten geen professioneel tekenaar. Na zijn vertrek uit Twente werkt hij namelijk jarenlang bij de televisie in Utrecht. Tekenen is dan vooral een hobby. „Het aantal tv-opdrachten slonk op een gegeven moment. Toen zei mijn vrouw of ik niet iets met tekenen kon gaan doen. Ik heb toen een bovenaanzicht van Amersfoort gemaakt en daar een video van gedeeld op YouTube.”
Dat filmpje gaat viraal en in één klap vindt Van Elten zijn nieuwe broodwinning. „Het duurde niet lang tot er een uitgever belde. Die wilde een kleurboek met mijn werk uitbrengen. Vervolgens kwamen er opdrachten of ik tekeningen van steden kon maken. Ik heb toen onder meer de skyline van Leiden voor het NS-station daar gemaakt. Tilburg, Zwolle, Hengelo en nu Almelo kwamen daar later bij.”

ik vind de grapjes over inkleuren niet erg, want ik maak ook kleurboeken - Lex van Elten, tekenaar

‘Blijft ernaar kijken’
Bouwprojectleider Bertus Nijhuis van het ROC van Twente, waar De Sumpel toe behoort, tuurt tevreden naar het kunstwerk op de wand. Hij overziet de nieuwbouw in en rond De Sumpel. „Dit maakt het wel af. Je blijft ernaar kijken”, zegt hij. „Als de nieuwe entree van de school eenmaal af is, lopen hier dagelijks 1.300 leerlingen langs.”
De nieuwe ingang en de fietsenstalling moesten eigenlijk al gereed zijn, geeft Bertus aan. „Maar ja, de halve bouwwereld lag tot voor kort stil door leveringsproblemen, waardoor we zeker vijf maanden vertraging opliepen. Het had in december klaar moeten zijn. Het komt nu weer op gang. We zetten in op medio mei voor de opening.”

Volop ontwikkelingen
De Sumpel maakt de afgelopen jaren toch al een flinke metamorfose door, vertelt de projectleider. Zo wordt nu de laatste hand gelegd aan een nieuw binnenplein en is één van de vleugels van het schoolgebouw compleet vernieuwd.
„De andere kant komt hopelijk in de zomer aan de beurt”, zegt Nijhuis.
Achter de ramen leggen de plakkers ondertussen de laatste hand aan de skyline van Almelo. Op de uitgerolde tekening wordt net de hagelnieuwe entree van De Sumpel zichtbaar. „Die kon natuurlijk niet ontbreken.”

bron: de Twentsche Courant Tubantia, dinsdag 5 april 2022

pan ROC van Twente De Sumpel skyline Almelo Lex van Elten Beltman Architecten 87970 1649147628089