terug
Header foto Beltman

23 juli 2020

oude weverij als wooncomplex

Een van de laatste oude weverijen op het Indië-terrein gaat aan het einde van dit jaar of
begin 2021 tegen de vlakte. Maar liefhebbers van de oude bouwstijl van het TenCate fabriekscomplex hoeven niet te vrezen. Het gebouw komt vrijwel exact hetzelfde terug, blijkt uit ontwerptekeningen.

Ze waren bij Ter Steege Bouw en Vastgoed maar kort uit het veld geslagen, toen ingenieursbureau Aveco de Bondt het bedrijf adviseerde om Weverij IV op Indië
toch maar te slopen. De plannen waren immers anders. Net als bij De Sterkerij had het bouwbedrijf de oude gevel graag willen behouden. Het bouwwerk was bewust niet gesloopt, om het te kunnen integreren in een nieuw wooncomplex met acht woningen.
De staat van het gebouw blijkt echter te slecht, valt in het onderzoek van de ingenieurs te lezen. Wanden, plafonds en de algehele constructie voldoen niet meer.
Daarom is besloten om het gebouw toch te slopen en het vervolgens opnieuw op te bouwen. Daarvoor gebruikt de Hardenbergse tak van Ter Steege alle oude gevelstenen opnieuw. Uit impressies van de nieuwbouw blijkt dat het nieuwe gebouw er waarschijnlijk vrijwel exact zo uit gaat zien als het pand in de beste dagen.

Zwerver
Voor Ter Steege met de sloop en herbouw kan beginnen, moet de
huidige ‘bewoner’ van het pand er nog wel uit. In het gebouw woont sinds begin dit jaar een zwerver. Omdat hij er illegaal verblijft, moet hij er na de zomer uit zijn, liet Ter Steege vorige week weten. De politie en de gemeente Almelo zijn daarvoor verantwoordelijk.

bron: de Twentsche Courant Tubantia, donderdag 23 juli 2020