terug
Header foto Beltman

23 juni 2021

oale bouw

Woningcorporatie Mijande wil in het najaar van 2022 beginnen met de sloop van woonwijk de Oale Bouw in Westerhaar. Op die plek verrijst een compleet nieuwe wijk met 128 nieuwe huizen. Begin volgend jaar moet voor alle bewoners een wisselwoning zijn geregeld. Woningcorporatie Mijande wil in het najaar van 2022 beginnen met de sloop van woonwijk de Oale Bouw in Westerhaar. Op die plek verrijst een compleet nieuwe wijk met 128 nieuwe huizen. Begin volgend jaar moet voor alle bewoners een wisselwoning zijn geregeld.

Nog deze zomer wil Mijande een aannemer selecteren die het werk gaat uitvoeren. Dat gaat gebeuren in samenspraak met een afvaardiging van de huurders.
De plattegrond en de ontwerpen van de woningen zijn gereed. En daarmee is het plan definitief. Huurders zijn betrokken bij de ontwerpen. ‘We gaan voor dezelfde sfeer als nu in de Oale Bouw en dan in een modern jasje’, meldt Mijande. De woningen krijgen bruinrood gemêleerd metselwerk. Uitzonderingen zijn het hofje bij ‘t Haarhuus. Daar worden de woningen grijsbruin. De huizen in de hofjes krijgen wit metselwerk. Beltman Architecten heeft de wijk ontworpen. Huurders hebben inmiddels een digitale rondleiding gehad in hun nieuwe woning.
In de Oale Bouw maken 137 verouderde woningen plaats voor 128 nieuwbouwwoningen. Bijna alle woningen (102) zijn twee-onder-een-kappers. Daarnaast komen er 26 rijtjeswoningen. In totaal komen er 22 eengezinswoningen, 44 levensloopbestendige huizen en 62 nultredenwoningen. Acht kavels gaan in de vrije verkoop.
In 2019 laaide onrust op in de wijk, toen Mijande met een plan kwam de huidige tweekappers te vervangen voor uitsluitend rijtjeswoningen. Na vele protesten en gesprekken met buurtbewoners paste Mijande die plannen alsnog aan. Voor het gehele plan is 34 miljoen euro begroot.

bron: de Twentsche Courant Tubantia, woensdag 23 juni 2021