terug

21 februari 2023

nieuwe kabelfabriek eemshaven

De nieuwe kabelfabriek die in de Eemshaven wordt gebouwd is onmisbaar voor nieuwe windparken op zee. 'De vraag naar kabels is explosief gestegen'

In de Beatrixhaven in de Eemshaven is de bouw begonnen van een nieuwe fabriek voor het bedrijf TKF, waar vanaf volgend jaar kabels worden gemaakt voor windturbines op zee.

Dura Vermeer en Friso Bouwgroep zijn in de Eemshaven begonnen met de bouw van een nieuwe kabelfabriek. Daar wordt vanaf 2024 jaarlijks 1200 kilometer elektriciteitskabel geproduceerd, bedoeld om windturbines op zee met elkaar te verbinden.

nieuws 90880 TKF Kabelfabriek foto DuraVermeer

De nieuwe productielocatie voor de Twentsche Kabelfabriek (TKF) uit Haaksbergen wordt gebouwd aan de zware ladingskade in de Beatrixhaven, op een terrein van zeven hectare nabij de plek waar de veerboot naar Kristiansand is afgemeerd. De bouwers zijn nog bezig met het grondwerk, maar over enkele weken gaan ze de lucht in en begint het werk aan de staalconstructie voor de fabriek. De nieuwbouw wordt eind dit jaar opgeleverd.

TKF investeert ruim 130 miljoen euro in het project. De kabelfabriek levert straks na voltooiing zo’n 100 tot 150 arbeidsplaatsen op.

Vraag is explosief gestegen
Het bedrijf heeft hoge verwachtingen van de nieuwe productielocatie. Eerder zei CEO Alexander van der Lof in deze krant een blijvend toenemende vraag naar kabels te verwachten, nu er steeds meer windparken op zee worden aangelegd. "De vraag is explosief gestegen, we kunnen onze producten zo kwijt. Nederland, België, Denemarken en Duitsland hebben afspraken gemaakt over de bouw van tien keer zoveel windparken als er nu staan. De elektrificatie van de energievoorziening gaat heel erg hard. Straks krijg je ook een toename van elektrische auto’s.

Het bedrijf heeft overigens ook overwogen om de nieuwe fabriek in Amsterdam te bouwen. Daar bleek echter onvoldoende energie voorhanden. Bovendien werden problemen voorzien met de benodigde vergunningen, in verband met de strenge stikstofnormen. Voordeel van Amsterdam boven de Eemshaven is wel dat het beter via binnenwateren bereikbaar is.

Dat laatste vond TKF belangrijk, omdat het aanvankelijk van plan was in de nieuwe fabriek de halffabricaten die in huidige fabriek in Lochem worden gemaakt af te bouwen. Die zouden dan met binnenvaartschepen naar de nieuwe locatie worden vervoerd. Straks vindt de gehele productie in een keer plaats in de fabriek die nu wordt gebouwd in de Eemshaven.

bron: Gerdt van Hofslot • 21 februari 2023, 11:52 • Economie
https://dvhn.nl/economie/Nieuwe-kabelfabriek-Eemshaven-onmisbaar-voor-windparken-28255966.html